Депутати на БСП от разпусналия се вече парламент „възродиха” пренебрегнати, според тях, „провинения” на управляващото през последните близо 4 години мнозинство. Михаил Миков, Ангел Найденов, Мая Манолова и Петър Курумбашев предоставиха на главния прокурор Сотир Цацаров над 20 сигнала за корупция.

Става въпрос за информация, която е била подадена в парламентарната комисия за борба с корупцията по високите етажи на властта, но не е била разгледана, обясниха от левицата.

Според бившите народни представители в кръга сигнали влиза въздействието на предишния премиер върху директора на Агенцията "Митници" Ваньо Танов за осуетяване на проверката по случая с Михаил Михов, известен като Мишо Бирата, търгове за гори, унищожаване на напоителни системи, сигнали, свързани с транспорта в Столичната община и други. Сред сигналите е и този за рекламата на Програмата за развитие на селските райони във "Фейсбук" и "Туитър", която била предмет на разследване от ОЛАФ.

Миков посочи пред журналисти, че инициативата на Коалиция за България е срещнала разбиране от страна на обвинител номер едно в държавата. Цацаров поел ангажимент в разумен срок да се извърши проверка по тези сигнали.

На срещата между висшия магистрат и социалистите е било обсъдено и прилагането на СРС във връзка с изборите. Сотир Цацаров е информирал, че се подготвя методическо указание в тази посока.

„Прокуратурата е призвана да контролира стриктно използването на СРС само за разкриване и доказване на престъпления, особено по време на изборите. Не сме запознати в детайли с методическите указания, но това, което ни каза главният прокурор, е, че при всички случаи СРС ще се използват в рамките на досъдебни производства”, каза още Михаил Миков.