Според Меглена Кунева опасностите, които са изброени в "Стратегия 2020", съществуват и „не можем да си затворим очите и не бива поради никакви икономически и други интереси”. Пред БНР Кунева изрази съжаление, че този документ толкова скоро е станал публичен.

„Така не е добре да се прави. В изреченията, където се изброяват опасностите, общо взето трябва да се избягва страните да бъдат подлог в изречението. По-добре е да се каже, че една страна в момента е в положение, което представлява опасност, отколкото да се назове страната и по този начин някак си всичко да се сложи под общ знаменател”, обясни Кунева.

„Ако аз бях на мястото на хората, които са писали този документ, бих заменила името на държавата с политиката, която води в момента нейният държавен глава. Това е по-коректно казано”, допълни тя.

Лидерът на "България на гражданите" каза още, че няма личен успех в тези избори. "Аз направих всичко за Реформаторския блок, за да може той да държи единството си и защото за мен листите не са някаква самоцел. Мястото в парламента не е самоцел", заяви Кунева.

„Бих била щастлива, ако Реформаторският блок се покаже принципен участник в политическия живот на България, ако знаем защо избираме или не нещо, ако сме предвидим партньор и ако не поставяме партийните интереси над България”, каза още Кунева.