Не може при всяко несъгласие между партньорите да се колебаем в основите на коалицията. Това е крайно безполезно, заяви вицепремиерът Меглена Кунева в „Лице в лице”, отричайки твърденията, че е заплашено единството на кабинета.

„Избрали сме участие, скрепено през коалиционно споразумение”, подчерта съпредседателят на Реформаторския блок.

По думите ѝ РБ е много полезен партньор, „защото казва ясно какво мисли, защото се внася необходимата доза съмнение в едно решение, което е взето прибързано”, добави тя, имайки предвид промените в осигурителната система, които създадоха напрежение между реформаторите и ГЕРБ.

„Не трябва да си слагаме вътрешна цензура, защото някой ще ни обвини, че ще развалим коалицията. Това е подход, от който има полза”, заяви Кунева, допълвайки, че стабилността на управлението е важна за всички. „Всички бихме платили много висока цена от липсата на сигурност”, каза Кунева.

„Нямам колебания за пътя, който сме поели, докато този път дава плодове. За толкова кратък срок има много добра активност”, подчерта вицепремиерът, като даде за пример съдебната реформа, която по думите ѝ трябвала да се съгласува с всички партии в парламента.

Тя даде да се разбере, че не е изненадана от писмото на седемте посланици за нуждата от промени в правосъдието. И подчерта, че е лъжа, че ЕС е „мека сила”. „Нито е мека силата, нито е безобиден натискът. ЕС иска да види промяна”, настоя тя.

Според Меглена Кунева инвеститорите се чувстват точно така, както се чувстват и българите и това трябва да се промени.