Предложенията и действията на властта през последните години дават основание да очакваме провеждането на най-нечестните избори в новата ни история. Вместо да гарантира, че машинациите на вота за президент през 2011 г. няма да се повторят, ГЕРБ предлага законодателни промени, които подготвят пълното фалшифициране на предстоящите парламентарни избори.

Това заявява в свое писмо до премиера Бойко Борисов председателят на "Движение България на гражданите" Меглена Кунева, предупреждавайки, че България се е устремила към „остра политическа криза”.

„В случай, че Вие и Вашата партия наложите подобни промени, това ще застраши функционирането на демокрацията в страната и ще създаде опасност за тежка дестабилизация. Лично от Вас зависи тези опасения да не станат факт”, обръща се Кунева към министър-председателя.

В писмото се посочва, че с отказа на ГЕРБ да въведе "активна" регистрация на избирателите, се отваря възможността за злоупотреби с т. нар. "мъртви души".

„Несъответствието между последното преброяване на населението и избирателните списъци възлиза на над 950 хил. души. Практиката на избори е в края на изборния ден да се "гласува" от името на гореспоменатите "мъртви души". Създава се възможност за регистрация на коалиции-фантоми, които да имитират името на реален участник в изборите, включително и личните имена на лидерите на конкурентни партии. Информацията, която достига до нас е, че се готви създаването на коалиции, които да съдържат в наименованието си името на лидера на Движение България на гражданите”, алармира бившият еврокомисар.

От нейната партия предлагат на Борисов одиторски контрол върху цялостния процес на преброяване, включително на софтуера за преброяване на гласовете, както и върху печатницата, отпечатваща бюлетините. Това според „България на гражданите” трябва да се включи в поправките на Изборния кодекс.

От движението настояват също и за осигуряване на възможност за двама застъпници в секция плюс 30% мобилен резерв. Други предложения са да няма удължаване на изборния ден от ЦИК, изготвяне на публични протоколи от заседанията на комисията и излъчването им в интернет.

От формацията предлагат да не се допуска без изричното съгласие на гражданите ползването на личните им имена с цел регистрация на партии или коалиции, които да участват в изборите.