Европа и България не приемат ГМО като част от ТТИП и основа за свободна търговия - имаме ясна политика, всяка страна ще запази своя суверенитет, когато става дума за допускане на ГМО в нейното производство.

Това заяви вицепремиерът Меглена Кунева във връзка с подготвящото се споразумение за трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТТИП), предаде БГНЕС.

Коментарът й беше в отговор на въпрос от „червения” депутат Георги Божинов защо „приспива общественото мнение” по въпроса със споразумението.

"Най-голямата заплаха е ударът върху демокрацията и синдикалните права, касаещо уреждането на спорове между държава и инвеститор", подчерта и независимият депутат Велизар Енчев.

Кунева обаче заяви, че „Европа няма да се откаже от стандартите за социална защита и от начина, по който ще се разрешават споровете”.

По-рано икономическият министър Божидар Лукарски заяви, че отношението на България към ТТИП ще зависи от склонността на САЩ да свали визовите органичения.

Споразумението, което би засилило икономическото сътрудничество, се очаква да донесе допълнителен растеж в рамките на 120 млрд. евро в ЕС, но има немалко критици.

Една от причините е евентуалната възможност големите мултинационални компании да съдят правителствата, които накърняват интересите им.

Друга са опасенията, че САЩ ще наложи своите по-либерални стандарти по отношение на хранителните продукти (в т.ч. и употребата на ГМО). Има сериозни критики и по отношение на прозрачността на преговорите около ТТИП.

От американска страна коментарите са в посока на това, че създаването на зона за свободна търговия с Европа ще създаде стена срещу руския натиск на Стария континент, а спорните въпроси може да бъдат решени.