Осем приоритета за България – около това се обединиха участниците в Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) при президента. Самите области, които според политическите лидери са най-важни за страната, посочи Росен Плевнелиев с уточнението, че становището е било прието от „Атака” с „особено мнение”.

Най-съществените области за България, които трябва да се подобряват и развиват с помощта на евросредства са подобряване на образованието, качествена работна среда, устойчиво регионално развитие, развитие на аграрния отрасъл, намаляване на бедността, подкрепа на иновациите, укрепване на институционалността, енергийна сигурност.

„Стратегическите приоритети са представени в Националната програма за развитие 2020. Това е интегриран документ за социално-икономическото развитие на България. Той ще осигури жизнено важен ресурс. Необходимо е прозрачното и ефективно изразходване на средствата по споразумението за партньорство”, допълни държавният глава.

Той призова партиите и институциите да положат усилия за усвояването на максимум европейски средства за постигането на тези приоритети. Към тях Плевнелиев прибави още важни цени за страната - електронно управление и модерна инфраструктура.

По думите му членовете на съвета са се обединили около идеята Министерски съвет да проведе информационна кампания за разясняване на проекта за споразумението за партньорство. „Членовете на КСНС приемат, че усвояването на европейски средства в максимален размер е от изключително значение”, подчерта президентът след Съвета.

Политическите коментари

Участниците в КСНС като цяло изразиха удовлетворение от срещата на „Дондуков” 2. Премиерът Пламен Орешарски подчерта задоволство от факта, че всички членове на съвета са се обединили около разбирането, че съгласуваните приоритети са „доста надпартийна, доста важна задача”.

Според Орешарски резервите на Волен Сидеров са били по-скоро концептуални, а не по отношение на приоритетите. „Сидеров подчерта, че всички тези цели са много добри, но изпитва известни съмнения дали това е начинът за тяхното постигане”, посочи премиерът.

Лидерът на БСП Сергей Станишев също подчерта, че приетото с широко единодушие становище е добро за държавата. „Има изведени много по-ясни приоритети в сравнение с първоначалния проект”.

Становището аз нарекох "чиновническо изложение", коментира и лидерът на „Атака”. Той обясни, че „има написани добре звучащи неща, но те няма как да станат, ако не променим колониалния модел на България”. Волен Сидеров предложил да се добави и това правителството да постави в ЕК въпросът за ядрените мощности, за удължаването на срока на 5-и и 6-и блок. „За г-н президента това не са важни въпроси, той смята, че санирането на панелките е по-важно от ядрените мощности”, добави националистът.