Какво всъщност работи г-н Цацаров – дали е цензор, или е главен прокурор? Като главен прокурор видимо не действа, занимава се с изключително несвойствени дейности и обвинява в участие в някакъв сценарий своите опоненти, които го питат защо не прави едно или друго. Това коментира в студиото на „Лице в лице” преподавателят по право и член на правния съвет към държавния глава доц. Кристиан Таков.

Повод за думите му станаха трите скандала във Висшия съдебен съвет през последните дни. Представляващият Димитър Узунов еднолично реши кои от кадровиците ще се срещат с европейски прокурори, главният прокурор Сотир Цацаров отказа да провери данните за политическа корупция от „Яневагейт” и новото интервю на Цветан Василев и даже се опита да прокара решение, с които членовете на ВСС се съветват да не дават интервюта за „медии, издавани от подсъдими” (като обикновено се имат предвид издания на Иво Прокопиев и Огнян Донев).

Таков отбеляза, че Цацаров и Узунов не изповядват демократични ценности и продължават „една много тъжна тенденция, която от години се надгражда – поставянето на крайно неподходящи лица на крайно отговорни постове”

„Забележителен е синхронът между двамата. Узунов препятства свободния и премислен избор на членовете на ВСС, които да се срещат с европейските прокурори, а някой беше изпратил едно лице, което да снима всеки, който влиза в представителството на ЕК и ЕП – за да плаши влизащите или за да отклони някой, който смята да влезе”, заяви Таков. Информацията за това получил от бившия правосъден министър Христо Иванов, който видял фотографа на влизане и на излизане.

По отношение на „цензорските” функции на Сотир Цацаров, правистът припомни, че прокуратурата определя кой е обвиняем и така членовете на ВСС може да останат без достъп до медиите.

Доц. Таков беше категоричен, че държавното обвинение показва „откровено нежелание, което граничи с наглост” да разследва фактите около казаното от Цветан Василев и коментарите на съдийките от „Яневагейт”. „Това, че си лош не означава, че всичко казано трябва да се неглижира – напротив, интересните неща обикновено се казват от лошите, когато са принудени да се разприказват”, отбеляза той.

В края на разговора Кристиан Таков обясни ясно защо скандалите на върха на съдебната система всъщност засягат всички ни: „Чрез рушенето на държавността те създават усещане у свястната част на обществото усещане за безправие и дефицит на справедливост. Този дефицит на справедливост има потресаващи психологически отражения. Той води до тежък перманентен фонов стрес, който води до физическо разболяване”.