„Тези, които не усещат кризата, са хората, които трябва да покажат солидарност, за да помогнат на тези, които я усещат, да се измъкнат от нея”, заяви еврокомисарят Кристалина Георгиева по време на дискусията "Европа на солидарността и/или Европа на егоизма?" в парламента. По думите й голямата отговорност върху европейските лидери е да мобилизират Европа да се обедини.

"Първата идея за солидарността е - като се съчетава солидарност с отговорност на всички ни. Отговорност, която се проявява по пътя на финансирането, на създаването на буфер за Европа, за да може да върви напред, смята Георгиева. Според нея трябва да се засили и бюджетната солидарност чрез европейския бюджет, което е важен инструмент за стабилност.

Ние, европейците, сме силни, защото сме единни

Аз съм комисар на солидарността, това е моята работа. Този свят може да бъде хубав, само ако той се основава именно на тези ценности – чувството на солидарност едни към други, на което е основан Европейският съюз, каза още Георгиева.

По думите й, четири от страните-членки на Европейския съюз – Германия, Люксембург, Холандия и Австрия, имат безработица около 4,5%. В 10 от страните младежката безработица е над 25% и в Испания и Гърция тя е половината от общата безработица.

В шест европейски страни над 50% от хората смятат, че нещата вървят на добре, че икономиката е добре. В Швеция този процент е 85.

Под от 10% от българите смятат, че положението е добро

Такъв е процентът в още 10 страни в ЕС, а в Гърция на това мнение са едва един процент от хората. Кристалина Георгиева каза обаче, че вярва в европейския проект изцяло.

„Нямам никакво съмнение, че ние и нашите деца ще живеят в силна и единна Европа, защото солидарността, в която се гради Европа, не е лукс, тя не е благотворителност, а е необходимост за всички нас – и за севера, и за юга”, допълни Георгиева.

Живеем в свят, в който размерът на икономиката на вътрешния пазар, на силата на институциите има огромно значение, както и как ние се конкурираме със страни като САЩ, с Индия, с Китай, с Бразилия.

Еврокомисарят заяви, че Европа, с 16,2 трилиона долара, съставлява 26% от световната икономика, следват САЩ с 23%, Германия - 5%, а България е на 75-то място в подреждането по данните на Международния валутен фонд.

Ние сме плюс за европейската икономика, а не минус

Трябва да работим за това пазарите да се отворят, каза еврокомисарят. Във връзка с тезата за Европейски съединени щати тя каза, че Европейският съюз е млад, особено в този му състав, а за нас, българите и румънците, той е на пет години.

Георгиева призна, че страдаме от това, че не е отворен пазарът на труда за българите. Това, обаче по думите й, ще стане.

Младите българи са конкурентоспособни на европейския пазар

„С ръка на сърцето казвам, че когато приемам българските стажанти, аз се гордея, защото те са интелигентни, образовани и са конкурентоспособни. Нашите образовани деца са много конкурентоспособни”, каза още Георгиева. Според нея главният проблем е, че тези млади хора не се връщат в България.