Министър-председателят Пламен Орешарски проведе работна среща с Кристалина Георгиева, европейския комисар по Международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи, съобщиха от правителствената информационна пресслужба.

Георгиева представи актуалния анализ на Европейската комисия и хуманитарната общност на развитието на кризата в Сирия, нейните международни последици и необходимите мерки за противодействие. Тя изрази тревогата си за ограничения достъп на хуманитарните организации в Сирия – проблем, който увеличава страданието на засегнатите хора и превръща все повече от тях в бежанци.

Премиерът и европейският комисар споделиха общото си мнение, че е необходимо международната общност да увеличи усилията си да повлияе върху враждуващите страни, за да се достигне по-скоро до мирен край на тази криза. Мерките на ЕС в отговор на последиците от конфликта в Сирия също бяха тема на разговора между Пламен Орешарски и Кристалина Георгиева.

Комисарят отново изрази съпричастността на Европейската комисия с България в момент, когато страната е изправена пред новия за нея проблем с увеличен бежански натиск. Тя оцени позитивно усилията на българското правителство да реагира на тази трудна ситуация, се казва още в съобщението на правителствената пресслужба.