Постът на Кристалина Георгиева в новата Европейска комисия може да помогне на България да преодолее дефицитите при измамите в усвояването на парите от европейските фондове. Това заяви служебният министър на външните работи Даниел Митов в предаването „Лице в лице”.

Митов подчерта, че като заместник-председател на комисията Георгиева ще се явява финансов министър на ЕС и ще се грижи за съставянето и договарянето на бюджета от над 140 млрд. евро. Освен това тя ще отговаря за службата на ЕС за борба с измамите ОЛАФ и на тази позиция тя ще може да помогне да бъдат променени механизмите в страната за контрол, заради които в момента се губят пари и възможности.

„В момента не можем да се справим сами”, заяви той и допълни, че новият пост на еврокомисаря ще допринесе за развитието на България. Външният министър обаче припомни, че всички еврокомисари, независимо от коя страна идват, трябва да работят за всички европейци, а не само за родината си.

Даниел Митов заяви, че избирането на Кристалина Георгиева за зам.-председател на комисията е неин личен успех заради страхотната работа в предишната Еврокомисия, но е и успех на властите в България, които са застанали зад кандидатурата ѝ. „Доказахме две неща – когато българските институции са обединен, нещата могат да се случват. Освен това служебното правителство изпълни една от целите си”, каза той.

Как оценявате ресор Бюджет, който България получи в новата Еврокомисия?

Заплахата Русия

Външният министър обясни, че няма конфликт в служебното правителство заради Визия 2020, в чийто първоначален вариант Русия беше обявена за заплаха за България. По думите му кабинетът не се е уплашил от това изречение, а кризите и опасностите е трябвало да се дефинират по друг начин и да се отбележи ясно, че опасностите идват от конфликта в Украйна.

„Дестабилизацията на ситуацията в Източна Украйна създава опасност за енергийните ни доставки”, коментира той и допълни, че опасността е достатъчно голяма, за да ѝ се обръща сериозно внимание. „Не можем да мислим в категории на надеждата, трябва да адресираме рисковете”, подчерта министърът, като каза, че България винаги трябва да е нащрек за опасности извън газовите доставки.

Той потвърди, че утре ЕС ще обяви новите санкции срещу Москва, които ще засегнат руски енергийни и оръжейни компании. Според него те имат рестриктивен и въздържащ елемент, който цели да промени поведението на Русия в Украйна и вече има ясни доказателства, като примирието, че Москва започва да заема друга позиция.

Военна помощ за Ирак

България ще изпрати военна помощ за Ирак под формата на леко въоръжение и боеприпаси, за да съдейства в борбата срещу „Ислямска държава”. Тази помощ ще бъде реализирана в близките седмици и така страната ще се включи в подкрепата на цялата Трансатлантическа общност срещу заплахата, идваща от радикалната групировка.

По думите на Митов, който е работил в Ирак, за България са по-големи рисковете да се остави „Ислямска държава” да се разраства, отколкото да се включи в акциите на НАТО. „Ние сме мишена – всички които имат различно мислене от бойците им вече са мишени”, обясни той и допълни: „Това са главорези, които не зачитат никакви права – всеки за тях е враг. Много от техните бойци имат европейски паспорти, което е много голяма опасност”.

Рекорден брой секции не само в Турция

По думите на министъра ще има рекорден брой избирателни секции не само в Турция, а и навсякъде зад граница. Той обясни, че Министерство на външните работи действа по закона, приет от предишния парламент и е длъжно да отвори секции там, където са изпратени достатъчно заявления за гласуване в чужбина.

„Във всяка секция ще има служител на българската държавна администрация, за да няма грешки и проблеми при протичането на изборите”, увери Даниел Митов.