Пропускът на президента Росен Плевнелиев да обяви поименно министрите в служебния кабинет, който сам назначи, доведе до смут сред депутатите. Председателят на ПГ на ГЕРБ се оказа в пълно затъмнение за около състава на новото правителство, освен това замени и фамилията на прясно назначения регионален министър с тази на настоящ десен депутат.

Велчев „прекръсти” Екатерина Захариева, „която работеше при президента”, на Михайлова и след журналистическа поправка се извини за „лапсуса”. И призна, че познава само нея от настоящите министри.

„Другите за мен са съвсем непознати хора, но се надявам те да са добри специалисти. Дали ги познаваме добре – за мен по-важно е тези, които са ги номинирали, да знаят какво са правили”, каза той.

Помолен да коментира „другите”, той не успя да изрази мнение, защото и той като журналистите ги „научил току-що”. Последва объркване, тъй като никой всъщност не разбра по официален път кои са служебните министри.

С усмивка обаче Велчев обеща: „Ще ги научиме. Въпросът е като ги научим, да ги запомним с добро”.

На появилите се обвинения от страна парламентаристи, че разпускащият се по-късно от Министерски съвет парламент ще се възползва от последните дни, за да прокара „удобни” закони, той заяви, че и преди НС е разпускано седмица по-късно. И това не зависи от депутатите, които действат „както нареди президентът”.

Велчев обаче увери, че парламентът няма спешна работа: „Работим Закона за туризма, тъй като предстои сезон и е наш дълг да го довършим”. Каза още, че няма да има време за изборния кодекс и след това поспори с журналистите, настоявайки, че наистина времето ги притиска.