ВМРО предлага всички български семейства да получават детски за до 2 деца, от 2 деца нагоре – само семействата, в които родителите са завършили средно образование. Това заяви в предаването „Лице в лице” по bTV лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов.

„Така ще стимулираме дори и циганите да завършват образование, за да могат да бъдат нормални родители”, допълни той.

„Демографската криза касае българския етнос. При циганския етнос няма демографска криза, там има бейби бум, тъй като имаме доста наивна социална система, която стимулира безразборната раждаемост, и то при хора, които раждат деца не за да се грижат за тях, а да взимат социални помощи заради тях”, каза още лидерът на ВМРО.

Трябва да се засили полицейското присъствие в малките населени места, посочи Каракачанов, който разясни седемте мерки, които ВМРО предлага срещу битовата престъпност.

По думите му недостигът на полицаи често се оправдава с това, че са изпратени служители на границата. Според него обаче към „Гранична полиция” могат да бъдат привлечени още 500 души на граждански договори - пенсионирани военни или полицаи.

По думите на Каракачанов командироването на полицаи увеличава разходите.

„Като командироваш един полицай от Видин на турската граница му тече заплатата, в същото време му плащаш командировъчни, храна, спане. 24 милиона на година се губят, а в същото време в неговия район се е развилняла престъпността”, коментира той.

Каракачанов допълни, че могат да се ангажират бивши полицаи и военни по програмите за временна трудова заетост и да бъдат разположени в селата, в които се извършват подобни престъпления. Предложението му е те да бъдат назначавани от областните дирекции на полицията.

Предлага се и възстановяване на доброволни отряди за подпомагане на полицията. „Те подпомагат полицията и работят под нейно ръководство, а не са събрали се хора с по една тояга и една пушка да правят каквото си искат”, уточни лидерът на ВМРО.

Сред идеите са също разширяване на обхвата на неизбежната отбрана, завишаване на наказанията за престъпления срещу възрастни и беззащитни хора, бързо производство за подобни престъпления и премахване на т. нар. малозначително престъпление.

Патриотичният фронт трябва да излезе с обща кандидатура на президентските избори, смята Каракачанов. По думите му разговорът за това предстои. Има достатъчно хора, например Божидар Димитров, каза лидерът на ВМРО, като допълни, че не трябва да се изключат никакви варианти, включително и той да се яви като кандидат за президент.