В момента една малка група, която има достъп до медиите, се опитва да внуши, че има разцепление в партията, че има проблем. Няма проблем, тези хора нямат чуваемост в партията. По този начин Красимир Янков от БСП обясни в студиото на „Тази сутрин” различните тълкувания след вчерашния опит на ”червените” депутати да отстранят от групата си Георги Кадиев.

На няколко пъти в този контекст беше споменато и името на бившия икономически министър Драгомир Стойнев, който, по думите на Янков, забравил, че е част от ръководството.

Кадиев си навлече гнева на „Позитано”, след като внесе законопроект, с който се разрешава агитацията на езици, различни от българския. Той направи това въпреки неодобрението на колегите си с мотива, че сегашната ситуация „подарява кауза” на ДПС.

Янков упорито не отговори какво е личното му мнение за предложението, като подчерта на няколко пъти, че то може да се случи и като част от парламентарната група. Оказа се, че преди година, когато ДПС е внесло подобен текст, Кадиев е бил против, а Янков и сегашният председател Михаил Миков – за.

Депутатът обясни, че тогава не е имало решение на партията и всеки е гласувал по съвест.

„Когато става въпрос за принципи, за нас е важен всеки човек в редиците на БСП, но той е важен по начина, по който отстоява нашата политика, нашата кауза”, обясни Янков. По думите му при разминаването на личната и колективната воля се е стигнало заседанието, на което Кадиев е поискал тайно гласуване за отстраняването си.

Красимир Янков изрази надежда, че колегата му си е взел поука от случилото се и няма да занимава партията и обществеността със себе си. Депутатът освен това се закани, че „предстои пленум, който ще завърши с конкретни решения”.