Лидерът на ДСБ и съпредседател на Синята коалиция Иван Костов заяви, че шокът в цените се дължи на господстващо положение на фирми.

Според анализ на сините, фирми, заели това положение по веригата, през последните три години са започнали да злоупотребяват, като са блокирали възможността за конкурентен внос, който да конкурира техните монополни цени и по този начин пазарът е монополизиран и разделен.

Костов каза, че това се отнася до цели сектори на производството - хляб, яйца, олио, захар, горива, отопление, електричество, вода.

Това, което е длъжен да направи кабинетът, е да скъса своята връзка с монополистите и да принуди органите, чието предназначение е да защитават конкуренцията, да си свършат работа, добави лидерът на „сините”.

Според него, Комисията за защита на конкуренцията, Комисията за регулиране на съобщенията и ДКЕВР не си вършат работата.

Лидерът на ДСБ, който изнесе лекция за икономически измерения на прехода пред студенти от Американския университет, посочи, че у нас все още не е изградена конкурентна пазарна икономика.

Костов определи като идентична и „най-горещата”, по думите му, тема - тази с лекарствата. „Сините” подкрепят и създаването на временна анкетна комисия за злоупотребите с лекарствата и огромния преразход на средства.