Съзнателно се крие, че Русия, а не САЩ и ЕС може да нанесе щети на България, ако й наложи санкции. Този коментар на украинските събития и възможните последици за нашата страна направи бившия премиер Иван Костов в студиото на „Лице в лице”.

Той подчерта, че наложените до момента западни санкции не засягат руската държава, а конкретни фигури около президента Владимир Путин, за които се смята, че са отговорни за анексирането на Крим, нарушаването на Женевското споразумение и останалите нарушения на международните договорености в Украйна.

„Силата на санкциите върху въпросните лица зависи от размера на тяхното лично скрито богатство и активи в чужбина, ако са обикновени хора, санкциите няма да ги засегнат. Ако лицата са корумпирани и са се облагодетелствали от близостта си с руския президент, санкциите ще ги засегнат много болезнено. Съдейки по реакцията на Русия, явно е второто”, коментира Костов.

Той посочи, че съзнателно не се налагат санкции върху „Газпром” и ръководството му – по този начин западните страни се въздържат от това да дадат повод на Русия да отговори с „масово санкциониране”, каквото например за България и Украйна би било спирането на доставките на синьо гориво.

По думите на експремиера, продължаващите руски заплахи в тази посока показват откъде идва агресията.

Русофил до русофила

Според Иван Костов, украинската криза създава риск не толкова за туризма или строителството, колкото за политическия живот в нашата страна.

С уговорката, че филството и фобството не са европейски или атлантически термини, бившият лидер на ДСБ посочи, че всички парламентарни партии са се препозиционирали на проруски позиции преди евроизборите, след като преди са били проевропейски настроени.

Според Костов, това е опит да се запазят гласове, които биха изгубили. В отговор на въпрос дали това поведение не се дължи на една по-масова обществена симпатия към Русия, той иронично коментира, че и в руското посолство в София се издават визи, но никога не е виждал опашки там.

Експремиерът посочи, че БСП усеща опасност от „изтичане” на гласове към АБВ на Георги Първанов. Според него ГЕРБ, „бидейки популистка формация” се стреми да намали загубите, но освен това „там има много сериозен респект към Путин от страна на лидерите на партията”.

Най-ясен беше той по отношение на „Атака”, която на практика откри кампанията си в Москва: „Там не е ясно само защо се наричат националисти. „Националист” означава да защитаваш собствената си нация за сметка на другите нации, за тях не е такъв случаят. Те не могат да бъдат обявени за български патриоти”.

Според Иван Костов, има широко пространство за партии с европейски позиции.

Много по-важни са реформите

Бившият премиер посочи, че популисти има и в Европа, в т.ч. и в ЕНП, но у нас „популизмът е отказ от реформи в една ситуация, която изисква смели реформи за България”.
Според него при тежка дефлация и застрашени бюджетни приходи т.нар „ляв модел” у нас е невъзможен заради наличието на валутен борд и съпътстващите го ограничения върху политиката на централната банка.

Костов беше категоричен, че демографската криза е много по-сериозен проблем от външнополитическата обстановка. Тя прави невъзможно реализирането на стратегия „Европа 2020” за интензивен икономически растеж, базиран на знанието, а освен това изтичането на население в трудоспособна възраст означава, че оставащите българи ще са с ограничено потребление.

Бившият премиер посочи, че има решение на демографския проблем и то минава през сериозни реформи в здравеопазването (което трябва бързо да възстановява работещите и да намали преждевременната смъртност) и образованието (което трябва да произвежда специалистите, които са нужни на пазара).

Костов заяви, че европейските избори няма да променят нищо по демографския въпрос и посъветва управляващите да поискат нови избори. „Това правителство с тази подкрепа фактически е в патова ситуация, изпълнителната власт, не може да направи тези реформи, страхува се, защото няма подкрепа”, допълни той.

Преференциално за РБ

Иван Костов категорично отрече да има влияние върху сегашния лидер на ДСБ Радан Кънев. Според експремиера, новото дясно обединение трябва да насърчи използването на преференцията във вота на 25 май: „Шансът на Реформаторския блок на тези избори да спечели две места е ако мобилизира всички избиратели на всички партии, това ще стане само ако всяка партия направи кампания в полза на своя кандидат”.

Костов призна, че при тази ситуация ще гласува не за Меглена Кунева, която води листата, а за Светослав Малинов, но подчерта, че по този начин не иска да всява раздор в Реформаторския блок.