Премиерът в оставка Бойко Борисов няма кураж, иска да взриви всичко и да хвърли страната в хаос заради партийните си интереси, заяви лидерът на ДСБ и съпредседател на Синята коалиция Иван Костов.

Той бе видимо ядосан от предложението, което Борисов направи на президента Росен Плевнелиев, след като върна мандата за съставяне на правителство, връчен на ГЕРБ. Министър-председателят в оставка предложи създаване на правителство в рамките на 41-то Народно събрание с мандата на БСП или ДПС с подкрепата на Синята коалиция , „Атака” и 20 депутати от ГЕРБ.

Иван Костов определи това като „кръчмарска история, недостойна дори за коментар”, и предупреди на Бойко Борисов, че не разполага с депутатите като със стотинки в джоба си. Тъмносиният лидер препоръча още да бъдат оставени да гласуват гневните хора.

„Ние сме вадили страната от криза, имаме опит,” заяви още Иван Костов и за пореден път през последните дни предложи президентът да поиска от парламента да формира програмно правителство от експерти без участие на политически лица, вместо с това да се заеме държавният глава.

Според него тези две стъпки е необходимо да се случат през следващите 10 дни. А през следващите 30 дни програмното правителство да започне действия срещу монополите, да овладее политическата криза, да проведе предсрочните парламентарни изброи, а президентът да поиска от Народното събрание антимонополно законодателство.

Според Иван Костов Народното събрание, от своя страна, има 3 задачи - да премахне мандатите, да смени състава на регулаторните органи и да гарантира гражданския контрол върху тях. На второ място, да приеме промени в закона за ДКЕВР за промяна на методиката за образуване на цените, да изключи признаването на кражбите като разход и да нормира загубите по мрежата. На трето място, чрез поправки в закона за защита на конкуренцията да се въведат силни санкции и специален контрол върху фирмите с господстващо положение.

Тъмносините настояват за мораториум върху разпореждането с държавни и общински земи в защитените територии, включително и националните паркове и приемане на решение на парламента относно националния референдум от 27 януари 2013 г.