„Нож се заби в сърцето ми!” С тези думи социалистът Любен Корнезов описва реакцията си на кадрите със запалването на българската Конституция по време на един протест в Пловдив. Видният български конституционалист е бил депутат във Великото народно събрание и зам.-председател на комисията за изработване на действащата Конституция.

„Горкото момче - нито е чело, нито е разбрало, а пали и тъпче. Конституцията не е съвършена, но нека седнем и поговорим какво можем да направим. Да палиш книги и то Конституцията,” възмути се Корнезов в предаването „Нека говорят… с Росен Петров” по bTV.

Той изрази солидарност с протестиращите, но подчерта, че някои от исканията им граничат с анархокомунизъм, не с демокрация.

Любен Корнезов е една от емблематичните фигури в БСП. В края на мандата на 41-то Народно събрание той обяви, че се отказва от политиката. „Чувствам се като свободен човек в добрия смисъл на думата. Трябва да дадем път на младите, знаещи и можещи хора,” обясни той решението си.

Той определи последния парламент като „най-слабият в историята като качество на хората”. „За съжаление аз съм част от парламента, който си отиде, макар и опозиция. Не хвърлям вина никому,” допълни Любен Корнезов.

Той разкритикува последното Народно събрание, защото било проекция на изпълнителната власт, която пък била „авторитарна”. „Парламентът трябва да балансира и контролира,” обясни бившият депутат.