Колективното начало в БСП ще се върне. Решенията ще се вземат там, където трябва, а не задкулисно от мен и някакви други хора и нашите другари да научават от телевизиите. Това обяви новият лидер на БСП Корнелия Нинова в студиото на „Тази сутрин”.

Тя категорично отхвърли обвиненията, че представлява интересите на олигархията и изборът й е победа на хората с много пари в Столетницата: „Няма как олигархията да е 395 души от цялата страна. Това бяха хората об общинските организации, областните структури, които казаха „Не ни харесва сегашното състояние, не ни харесва да губим избори”.

За „128-ми път” Корнелия Нинова декларира, че никога не е била член или симпатизант на СДС, макар по времето на кабинета „Костов” да е била директор на предприятието „Техноимпекс”.

Тя се обяви за една от първите жертви на модела „КОЙ” – през 2007 г., при първия опит за приватизация на „Булгартабак”. „Той ни смаза – бяхме уволнени, посочени за корумпирани, но приватизацията не се реализира. По-късно Бойко Борисов продаде „Булгартабак” на КОЙ”, разказа Нинова.

Вторият път бил при гласуването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Тя също подкрепила скандалното решение, защото, по думите на тогавашните премиер и партиен лидер, в противен случай правителството щяло да падне.

„Правихме много анализи, отчетохме го като грешка. Много ме е яд, свършихме много работа в социалната сфера”, сподели Нинова.

Какво следва?

Тя посочи, че вече е провела разговор с бившия председател Михаил Миков и с други свои колеги на „Позитано”: „Първото беше да потърсим обединение, да вървим напред, да няма противоборства вътре, огорчените от този избор да не тръгват срещу  БСП”.

Нинова беше категорична, че е готова да води партията със здрав юмрук и вече е разделила работата си на промени на партийно равнище и такива на национално. След две седмици Националният съвет ще избере Изпълнително бюро, след като ще има разделяне на лъчове и обиколки по страната.

Председателят иска среща с всяка общинска организация, която да изведе по 3 неотложни проблема за решаване. По важните въпроси ще има вътрешнопартийни референдуми.

Тя не пожела да коментира членовете на екипа си преди да ги обяви официално, но призна, че Костадин Паскалев ще е един от тях. Румен Овчаров пък със сигурност няма да е в новия състав на ИБ.

„С Бойко Борисов няма да се разбираме, ставаме твърда, ясна и категорична опозиция”, категорична беше Корнелия Нинова, като начерта плана пред левицата – ясно обозначаване като опонент на властта, представяне на ясна алтернатива, сваляне на правителството и предсрочни избори след президентските.