Съдбата на над 1 млрд. лева по програмата за селските райони вкара в сутрешен скандал лидера на БСП Корнелия Нинова и ресорния зам.-министър Васил Грудев. Подозренията за нарушения са за миналата година. Според управляващите обаче парите са вече у нас и от Брюксел имат чисто технически въпроси към нашите чиновници.

Нинова показа в студиото на „Тази сутрин” документ от ЕК, от който се разбира, че крупната сума е спряна заради грешки в обществените поръчки, незаконосъобразни разходи и твърде късно конструиране на сертифициращия орган.

„Правителството е поканено на 12 октомври на двустранна среща в Брюксел, на която да бъде оценена сериозността на нарушението и ефекта от него върху бюджета на ЕС”, обяви тя и допълни, че на тази среща ще стане ясно колко от тези пари все пак ще стигнат до България.

„Тези пари няма да бъдат върнати от Европа на България. Те ще се поемат от националния бюджет, в бюджета няма предвиден такъв разход, този разход ще бъде покрит от нов заем”, заяви Нинова.

По телефона се включи зам.-министър Грудев, който определи казаното от нея като спекулация. Той посочи, че на 10 март т.г. плащанията за миналата финансова година са възстановени в бюджета, а в случая до България, Франция и Италия са изпратени допълнителни счетоводни въпроси.

Грудев обясни, че сертифициращият орган е направил проверка на 1200 транзакции на Държавен фонд „Земеделие”, а ЕК счита, че трябва да са повече.

Нинова директно го обвини в лъжа, като посочи, че не се впечатлява от заплахите на управляващите, че ще я съдят: „Ако да казваш истината, да бъдеш опозиция и да критикуваш управляващите е основание за съд, това поставя въпроса за демокрацията”.

Тя прикани останалите политици да гледат собствените си партии вместо да коментират готова ли е БСП са предсрочни избори. До средата на юли, когато приключва вътрешното допитване, социалистите ще мълчат и по „президентската” тема.

Корнелия Нинова посочи, че с партийна делегация е положила цветя на паметника на Тодор Живков в Правец от уважение към местната партийна организация, но и към историята. Поради същата причина тя смята и че монументът на Бузлуджа трябва да се ремонтира – с усилията както на БСП, така и на държавата.