Този, който първи е въвел санкциите в конфликта между ЕС и Русия, трябва първи да започне с отмяната. Тази позиция изрази кандидат-депутатът от „БСП за България” проф. Иво Христов, като в студиото на „120 минути” го подкрепи и лидерът на партията Корнелия Нинова.

„Искаме да бъдат отменени санкциите, защото българският национален интерес губи от санкциите”, подчерта тя. Христов отбеляза, че стокооборотът между Русия и САЩ се е вдигнал няколко пъти през последните години, а някои европейски страни също успешно търгуват на руския пазар, който обаче е затворен за българска земеделска продукция.

И двамата бяха категорични, че президентът Румен Радев не е подкрепил споразумението СЕТА в Брюксел и ще прати текстовете в Конституционния съд. По отношение на случващото се между ЕС и Турция представителите на левицата бяха категорични, че България трябва да има твърда позиция, но да не се стига до събития, като тези в Ротердам.

„За да дойде някой на гости, трябва да го поканим”, посочи проф. Христов във връзка с опита на турски министър да се срещне със своите сънародници в Ротердам въпреки забраната на холандските власти.

По отношение на скандала между Бойко Борисов и Елена Йончева, социалистите определиха намеците на експремиера за контакти между журналиста и френските тайни служби като „израз на слабост”.

За борбата с корупцията и Нинова, и Христов бяха категорични – най-важно е да има желание от страна на институциите. Председателят на БСП посочи, че би подкрепила създаването на антикорупционна служба по румънски модел.

Какво липсваше в предизборната кампания и какви решения на проблемите предлага БСП – вижте във видеото!