Ако ти някъде си правил някакви внушения, някакви инсинуации и открити лъжи, те един ден се изправят срещу теб и те поставят в неудобна ситуация. По този начин лидерът на НПСД и депутат от Реформаторския блок Корман Исмаилов коментира заявките на Патриотичния фронт, че ще оттеглят подкрепата си за правителството заради назначението на Орхан Исмаилов за зам.-министър на отбраната.

В студиото на „Лице в лице”, Исмаилов подчерта, че неговият съфамилник е „продукт на българската образователна система в сферата на сигурността” и многократно е бил проверяван за връзки с чужди разузнавания заради постовете, които е заемал. Заради това и го посъветвал да съди всички, които правят подобни внушения.

Лидерът на НПСД подчерта, че зам.-министърът не е бил член нито на неговата партия, нито преди това на ДПС.

Корман Исмаилов подчерта, че се е запознал с Реджеп Ердоган, след като заедно с Касим Дал и други съмишленици е напуснал ДПС. От думите му се разбра, че целта е била легитимиране на тезите им за корупцията, подклаждането на етнорелигиозно разделение и вмешателствата в работата на мюфтийството от страна на ръководената по това време от Ахмед Доган партия.

В същото време, Исмаилов категорично заяви, че НПСД не са нито неоосманисти, нито ислямисти. „Ако има най-малко съмнение за външни намерения или вътрешни процеси от гледна точка на сигурността, разделението на страната или колонизация, ние ще бъдем първите противници”, категоричен бе той.

Подобен бе и отговорът на въпроса за евентуални връзки с турското разузнаване: „Абсурд, ние трябва да сме национални предатели”.

Според него, всичко това са инсинуации на ДПС и „може би колегите от ВМРО и НПСД са се поддали на тези внушения и страхове”. В същото време, Исмаилов се усъмни в твърденията на националистите, че нямат проблеми с етническата принадлежност на военния зам.-министър, след като са имали проблеми с турския майчин език в „едни кратки новини”.

Корман Исмаилов изрази надежда, че страховете за етническия модел у нас ще отшумят, но коментира, че вероятно ще са нужни 20 години за това.