Ако на дадено място гласуват етнически турци и техният местен лидер им говори на майчин език, това не значи, че всички те не са български граждани. Това подчерта в студиото на „Тази сутрин” лидерът на Народна партия „Свобода и достойнство” Корман Исмаилов по повод изказването на общинския съветник от „Столипиново” Айри Мурад, че партията е „турска” заради многото членуващи в нея турци.

Той отрече НПСД да е купувала гласове и посочи, че е по-важно желанието на общинския съветник да се образова, отколкото постигнатото от него на матурата по български език и литература – 2,63.

Исмаилов заяви, че репортажът за Мурад е манипулативен и отразява мисленето на една „ченгеджийска клика”, която „смята малцинствата в България за неблагонадеждни”.

„Една партия слушайте какво говори и какво прави – дали защитава чужди интереси и дали защитава интересите на своите избиратели, без значение дали са етнически българи, етнически турци, мюсюлмани, атеисти”, призова Исмаилов.

„Уикилийкс” публикува хиляди писма от партията на Ердоган, като в тях се обсъжда и публикация, според която НПСД е създадена с цел да прокарва интересите на Турция. Корман Исмаилов категорично отрече и заяви, че не се бори с Лютви Местан за вниманието на Анкара: „За мен важното е доверието на български избиратели”.

Той намекна, че сътресенията в ДПС са дошли след „скрити разговори” с участието на бившия външен министър на южната ни съседка Ахмет Давутголу, Бойко Борисов и Лютви Местан.

Гюлен е имал училища в България

Лидерът на НПСД призова да се осигури възможност мюсюлмански проповедници да се обучават не в арабските страни, а у нас: „Нека България да стане център на най-хубавия ислям, който аз твърдя, че в България се живее”.

По думите му влиятелният духовник Фетхлуллах Гюлен има училища и у нас, като едно от тях е в „Бояна”. По думите му това няма как да не е известно на ДАНС, тъй като навсякъде се работи с официалните власти.

В Турция привържениците на Гюлен са подложени на гонения, а някои анализатори твърдят, че проповедникът е само привидно светски настроен и всъщност прокарва опасни идеи чрез училищата и медиите си. Родното ФБР твърди, че не знае за подобни обекти на българска територия.

„Заман” (неформалният печатен орган на гюленистите-б.р.) излиза в 20-30 страни, той винаги е проправителствен във всяка държава, в която се намира”, посочи Исмаилов.

Оценката за събитията в Турция

През целия разговор Корман Исмаилов беше пестелив в оценките си за провалилия се военен преврат в Турция и реакцията на официалната власт след него.

„Имаме извънредно положение, ограничават се определени права и свободи, за да се гарантират основните и най-важните. До вчера самолети бомбардираха хората, танкове стреляха по парламента”, посочи той.

Исмаилов призова турските власти да спазват правото на страната и масовите уволнения да са по закон за лустрация, а не произволни.

По отношение на смъртното наказание и евентуалното му връщане, депутатът от РБ посочи, че обикновено то не предотвратява това, заради което е било въведено.