Главният прокурор Сотир Цацаров поиска имунитета на една четвърт от депутатите от партия „Воля”.
Веселин Марешки, Кръстина Таскова и Пламен Христов се разследват за изнудване, съобщиха от прокуратурата. Според обвинението, като бизнес-партньори те са правили опит за монополизиране на пазара.

Схемите са три. Едната е започнала през 2012 г. Според обвинението, за шеф на Агенцията по лекарствата е назначен доктор, който е съпруг на служителка на Веселин Марешки. И тогава днешният зам.-шеф на парламента си създава група за "административен натиск" на пазара.

Втората схема е чрез така наречените "наказателни аптеки" – или нелоялна конкуренция.

Освен това, Марешки е поглъщал аптеки с дистрибутора си и малките аптеки са били принуждавани да прехвърлят дялове на него.

Как работят схемите

В края на 2012 г. започва административният натиск. За контрол на аптеките в Стара Загора, Хасково, Пловдив и Кърджали е отговаряла Кръстина Таскова, обясниха от държавното обвинение. Аптеките в София, Плевен, Ловеч, Враца, Видин, Монтана, Кюстендил и Благоевград е наблюдавал Пламен Христов.

Останалата част от страната е наблюдавал Марешки.

Тогавашният шеф на агенцията по лекарствата е осигурил гръб на Марешки, като е назначил в агенцията хора с опит от магазини и бензиностанции.

„През 2013 г. са отнети 11 лиценза на аптеки, тъй като не са отговаряли на определени хигиенни и строителни изисквания, каквато компетентност реално Изпълнителната агенция по лекарствата няма”, обясни говорителят на държавното обвинение Румяна Арнаудова.

След това започват действията на така наречените „наказателни аптеки” на Марешки – „Лидер” в Южна България и „Супер нова” в Северна. Според държавното обвинение обектите са поддържали 10% по-ниски цени и така останалите аптеки не са издържали на конкуренцията.

Според обвинението, Марешки е поглъщал аптеки и със дистрибутора си на едро "Фармнет".

От прокуратурата казаха, че за всичко това има специални разузнавателни средства.

Последиците

Засега засегнатите аптеки не са изразили своята позиция. Не сме чули нищо и от бившия шеф на агенцията по лекарства. От „Воля” обаче заявиха, че са атакувани заради бизнес интереси. „Цялата тази съвкупност  от атаки много мирише на бензин”, каза Пламен Христов.

Той и Кръстина Таскова ще се откажат от имунитета си. За Марешки не се знае.

От прокуратурата посочиха, че имат доказателства за участие в схемите и на други действащи депутати, но не оповестиха от кои партии са те.