Първото заседание на Обществения съвет при президента Росен Плевнелиев започна със скандал, а спорът се пренесе и пред сградата на "Дондуков" 2, където стотици граждани следяха събитията.

Въпреки разцеплението между поканените при държавния глава днес граждани, експерти и представители на неправителствени организации, консултациите за съставянето на Обществен съвет към бъдещия служебен кабинет започнаха по план.

Според формата на първите консултации за съставяне на обществен съвет към бъдещото служебно правителство, какъвто го избра президентът, сред 35-мата представители на различни организации - на синдикатите, бизнеса, лекарския съюз, студентите, 9-ма бяха излъчени от редиците на протестиращите.

Докато станалият известен като вечния протестиращ Йоло Денев неуспешно опитваше да влезе в сградата на Президентството, част от поканените побързаха да я напуснат още преди срещата да е започнала.
Янко Петров, Ангел Славчев и Дончо Дудев излязоха от президентството с думите "С олигарси няма да преговаряме!".

Те бяха очевидно недоволни от състава на Обществения съвет, на който Росен Плевнелиев покани 35 представители на граждански и обществени организации.

Дончо Дудев посочи конкретно, че като представители на протестиращите граждани те не искат "да седят на една маса" с КРИБ, чийто представител в Обществения съвет е Огнян Донев.

„Няма да седим на една маса с тези, срещу които се борим. Излизаме, за да се борим до край,” заяви пред вратите на президентството Ангел Славчев. След излизането им, той изчете цялата декларация с исканията на протестиращите – парламентът да не се разпуска и да има програмно правителство.

Срещата при президента напусна и лидерът на КНСБ Пламен Димитров. Неговият мотив бе, че не разбира присъствието на Обществения съвет на политолози и социолози, които според него представляват себе си, а не гражданите.

„Горе останаха политолози, социолози, хора които представляват бизнеса и интересите на някой олигарси. Тези хора, които представляват кръгове, които доведоха хората до улицата и до мизерия, нямат моралното право да стоят при президента,” заяви още Пламен Димитров.

Въпреки общото си несъгласие със състава на Обществения съвет, Пламен Димитров и един от представителите на протестиращите влязоха в остър конфликт пред сградата на президентството. В отговор на обвинението, че през последните години синдикатите не са защитавали българския народ, Димитров заяви, че именно те са тези, които се борят за правата на гражданите и трябва да ги представляват пред президента и останалите отговорни институции. Спорейки помежду си, Пламен Димитров и представителят на протестиращите неочаквано се хванаха за ръце и изкрещяха, че заедно ще се борят за България.

Пламен Димитров заяви, че синдикатите подкрепят голяма част от исканията на протестиращите, но е песимист за това, че това Народно събрание може да предприеме тепърва адекватни промени.

„От гледна точка на г-н Димитров диалог нямаше - той нямаше за цел изобщо да говори с някого. Той просто издаде присъдите,” заяви пък директорът на Центъра за либералните изследвания Георги Ганев.

„В състава на това правителство, служебно правителство, подчертавам служебно правителство, да не влизат членове на политически кабинети от предходните три правителства, да не влизат членове от последните два парламента, да не влизат членове на администрацията на президента,” твърди пък председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев.

Част от участниците в протестите срещу монополите през последните няколко седмици в столицата се събраха пред президентството преди началото на консултациите за съставяне на Обществен съвет, който да работи заедно с бъдещия служебен кабинет. Хората се оплакаха от това, че не виждат легитимни техни представители сред поканените за участие в съвета 35 души, подбрани от Росен Плевнелиев.

„Във всяка битка има предатели,” коментира Иван Петров, който се превърна в едно от лицата на протестите във Варна и беше наръган с нож.

Людмила Манова от Благоевград пък беше съгласна с броя на гражданската квота и присъствието на определени сдружения. По думите й, гражданите не били и 1/5 от участниците в структурата. Освен това представителите от София били двойно повече от тези от провинцията.

Председателят на Асоциацията на българските футболни привърженици Ели Ваташка не беше доволна от участието на хора, „които всеки ден са по кръгли маси и консултативни съвети”.

Критики срещу обществения съвет имаше и от опозицията. Лидерът на БСП Сергей Станишев обяви, че според него този състав е подигравка с исканията на протестиращите. Според Станишев сред поканените в обществения съвет е вписан в последния момент близък до вътрешния министър Цветанов.

Според лидера на ДПС Лютви Местан в съвета се включени спорни и проблематични фигури. Лидерът на РЗС Яне Янев е още по-краен в оценката си. Според него този съвет е вреден и противопоказен. Всъщност, скандалите със състава на съвета започнаха по-рано. Още при обявяването на имената, излъчени от президентството.

Консултациите започнаха с приветствие на Плевнелиев към поканените общественици и представители на гражданите, синдикати и неправителствени организации. Тяхната цел е да обсъдят бъдещите задачи и проект на Правила за устройството и дейността на Обществения съвет, който ще е консултативен орган към служебното правителство.

Правилата уреждат функциите и задачите на този орган, неговата структура и организацията на работата му към служебното правителство. По думите на президента не е изключено да бъдат сформирани обществени съвети и към всяко министерство от служебния кабинет.

В изявлението си в началото на заседанието Росен Плевнелиев подчертава, че освен Обществен съвет към служебното правителство, в концепцията му има и такива органи за граждански контрол към министерствата на служебния кабинет.

По думите му, това ще даде възможност за максимално представителство чрез легитимно избрани хора според секторните политики, срещу които протестират различните групи от граждани, например монополите в енергетиката, екологията, образованието, здравеопазването.

Следващи консултации за обществения съвет на „Дондуков” 2 няма да има. Участниците ще правят предложенията си писмено. Предстоят обаче важни стъпки до съставяне на служебния кабинет. Днес президентът Плевнелиев каза, че това ще се случи до две седмици. Разтълкувано от експерти - това значи, че след като връчи мандата на ДПС на 5-ти март и от движението го върнат, Плевнелиев ще използва едноседмичния срок по Конституция за консултации по състава на служебния кабинет и ще го обяви на 12-ти март. Датата е избрана, за да се изпълнят всички законови срокове за избори на 12-ти май, а не по-рано.