Проблемът с цените на лекарствата трябва да бъде решен със законодателни промени. Не бива да се разчита на желанието на производителите - за отстъпки. Това обяви пред bTV министърът на здравеопазването в оставка д-р Стефан Константинов. Той отрече да има криза в системата заради рокадите, но очерта друг проблем - липса на последователност в действията на правителството.

„Системата е спокойна, но спокойствието е привидно. Тя ерозира, нейните основи ерозират. Не са изяснени принципни неща. Ето непрекъснато се говори - демополизираме здравната каса, касата става една. Виждате, че един ден се казва едно, друг ден се казва друго””, каза министърът в оставка.

Изпълнявал партийната програма

„В програмата на ГЕРБ пише за карта на болниците, за високотехнологичните дейности, скъпите, които трябва да бъдат ясно планирани на национално ниво, там се говори за методите на финансиране на здравеопазването - тоест след като аз работя по програмата на ГЕРБ и искам това, което те са обещали на изборите да се случва, не съм смятал, че това може да ни е водораздел”, каза Константинов.

Липсва ясна политика

Според министъра в оставка, отстраняването на Нели Нешева от ръководството на касата е било катализатор на настроенията срещу самия него.

Стефан Константинов не е очаквал, че няма да има подкрепата от здравната комисия и от групата на ГЕРБ в парламента. За пример даде отлагането за след местния вот на новата здравна карта.

„Изборите минаха, чудесни резултати, прекрасни, на мен това ми беше една надежда, че ще бъде мощна подкрепа за реформаторите в ГЕРБ да правим промени в здравеопазването, така или иначе обаче всичко, което влизаше като законова инициатива потъваше в НС”, каза Константинов.

Проблемът бил Дянков

Константинов работел добре с повечето министри с изключение на финансовия министър.

„Първо казваше, че няма да се прави реформа, това го каза декември месец, след един месец каза: „Константинов е плах, той трябва да стане борец като еди кой си”. Аз не съм се изпокарал, просто не одобрявах методите, по които той действаше по отношение на министерството”, каза Константинов.

Министърът в оставка все още не е решил, ще се върне ли на старото си работно място - в болницата в Кюстендил.

Завеждащият АГ отделението д-р Емил Давидков определи Константинов като чудесен акушер-гинеколог. Давидков каза, че от специалист като министъра в оставка има нужда и място навсякъде.

Д-р Константинов ще е в министерския си кабинет до утре на обед.

„Все пак на човекът, който остава след мен му остава толкова време, колкото и аз бях на поста. При положение, че се дават анонси, че се познава добре системата и че се влиза с летящ старт, мисля че нещата, които сме започнали могат да бъдат доведени до успешен край и това ще е една утеха за моите ядове, да го кажа така”, споделя министърът в оставка.