Константин Проданов е новият лидер на АБВ след оттеглянето на Георги Първанов. Проданов беше избран явно с пълно мнозинство на конгреса на партията. 

Конкурентите му си направиха самоотводи още преди гласуването му.  

Основателят на партията и досегашен лидер Георги Първанов и неговите заместници Румен Петков и Ивайло Калфин се оттеглиха от постовете си в края на миналата година. Това се случи след лошите резултати на кандидата за президент на партията Ивайло Калфин.

39-годишният Проданов е бил икономически и финансов съветник на президента Първанов.

Проданов е завършил международни отношения в Юридически факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, а през 2001 г. - магистратура по финанси в Токио, Япония. Работил е в банковия сектор в Токио.

На първо място много ясно и категорично трябва да се разграничим от ГЕРБ, заяви новоизбраният председател на АБВ пред делегатите на конгреса.

По думите му ГЕРБ са символ на корупция, сервилност на външни интереси, посредственост. Ако има червена линия, която не бих прекрачил с оглед на предстоящи избори, това е коалиция с ГЕРБ, посочи Проданов, но уточни, че това не трябва да се разбира като заявка за вечна опозиция.

Според Константин Проданов АБВ трябва да търси взаимодействие с левия и центристкия спектър, но водещи трябва да бъдат принципите, конкретните и ясни ангажименти.

Грабежът на КТБ трябва да бъде предмет на специално разследване, смята още Константин Проданов. Той се обяви за пълна ревизия на икономическите досиета на прехода - приватизационни договори, концесии, обществени поръчки, договори за изкупуване на енергия на преференциални цени.

Трябва да се противопоставим категорично на този насаждан фалшив избор Русия или ЕС, посочи Проданов. Според него България трябва да използва и стратегическото си положение, и историческите си традиции и да поддържа добри отношения и в двете посоки.

Много съм гневен от това накъде се развива страната и за съжаление повечето хора предпочитат пасивната съпротива - саркастични статуси във „Фейсбук” и ругатни по адрес на управляващите на маса с приятели, каза Константин Проданов и обясни, че това го е мотивирало да приеме номинацията за председател на АБВ.

Това е първата смяна на лидера на АБВ, откакто бе създадена през 2014 г. В речта си Георги Първанов обяви, че прави крачка назад и дава шанс партията да избере нови необременени лидери. Той се оттегля от активната политика, но смята да остане в АБВ и да помага на партията.

"Аз съм вградил сянката си в нашия проект и ще дам всичко от себе си за неговия успех. Днес не е моят бенефисен мач, няма да окача бутонките на пирона", предупреди той.

Националният съвет на АБВ избра за заместник-председатели Мариана Тодорова, Трендафил Величков, Марин Киров и доц. Христо Михайлов