Политически натиск, злоупотреби и изтичане на информация – в това се обвиняват взаимно ръководството на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество и бизнесменът Иво Прокопиев. КОНПИ наложи запор върху имоти на бизнесмена и издателя на "Дневник" и „Капитал” и неговото семейство.

В две последователни пресконференции на едно и също място – БТА, двете страни изложиха позициите си за производството, което е пряко свързано с приватизацията на „Каолин” преди 18 години.

Едната страна

Върху Комисията за конфискация на незаконно придобито имущество имало безпрецедентен натиск чрез медиите, оплака се нейният председател Пламен Георгиев. „Да се говори чрез медиите и да се изнася класифицирана информация, и да се влияе върху независим орган е нередно”, каза Георгиев и допълни, че имало теч на информация. ДАНС ще установява как е станало това. Вероятно става въпрос за позицията, която Прокопиев разпространи преди комисията официално да обяви, че го „разработва”.

Според Пламен Георгиев при приватизационната процедура на „Каолин” е имало нарушения и с цел евтино придобиване на акции е имало даже фиктивно назначени. Несъответствието между доходите и имуществото на Прокопиев според КОНПИ е в размер на 14 млн. лева. Член на комисията заяви, че са установени пари с ясен произход, но… „незаконни”, което към момента не е ясно какво точно означава.

Снимка: Ладислав Цветков

Запорирани са активи за общо 199 млн. лева – част от имот в Созопол, сметки, дарения, дивиденти и дялове в различни компании, сред които и „Икономедиа”.

Членът на КОНПИ Лилиана Терзиева е била на особено мнение и не е била съгласна с другите четирима от КОНПИ, подписали документите по казуса.

Другата страна

Самият Прокопиев призна, че е отнесъл въпроса с проверката до премиера Бойко Борисов, като го е запознал с целия казус. „Нищо не произтече от това, което го правим активен или пасивен съучастник”, подчерта издателят и допълни, че Пламен Георгиев е „лично назначение” на министър-председателя.

Според ръководството на „Икономедиа” КОНПИ иззема функциите на други държавни органи, сред които – Агенцията за приватизация и съдебната система, която на три инстанции е постановила, че сделката за „Каолин” е законна.

Снимка: Ладислав Цветков

Адв. Георги Атанасов допълни, че комисията е започнала разследване на приватизацията (която е извън давност) на база на започването на продажбата на акции на предприятието от 2007 г. (на ръба на давността). „Думата „незаконност” има съвсем ясно значение на нещо, което противоречи на някой закон. Никой до момента не е споменавал, че ще заведе дело за незаконна сделка”, подчерта юристът.

„Има опит за налагане на натиск върху медийното пространство с цел да има едно-единствено мнение. Има твърде много журналисти, които не могат да си кажат особеното мнение, защото трябва да си получават заплатите”, отбеляза друг от издателите на „Капитал” и „Дневник” – Теодор Захов.

„160 човека работят в „Икономедиа” и искам да поканя КОНПИ да дойдат да поработят в едно такова дружество и тогава да говорят дали това ще попречи, или няма да попречи”, заяви Галя Прокопиева, която участва в управлението на издателската група. „Ние сме готови да защитим изданието, ако не бяхме готови, щяхме да сключим сделка с тях”, допълни Иво Прокопиев. Какви са плановете му за „защита”, не стана ясно.

Производството на КОНПИ ще стигне до съда, а от Темида зависи дали ще се стигне до отнемане на имоти и дялове от компании.