782 избрани делегати от цялата страна и около 2 000 гости присъстват на 49-ия Конгрес на БСП, който ще се проведе на 7 и 8 май в НДК. На форума социалистите трябва да изберат нов лидер на партията.

Част от програмата на Конгреса е изборът на национални ръководни органи на партията. Предложенията за председател на Националния съвет на БСП първоначално бяха 28, но останаха 5. За председателското място се борят Михаил Миков, Корнелия Нинова, Валери Жаблянов, Георги Гергов и Красимир Янков. 

Кандидатите за членове на НС са 571, от тях 106 са по заложената в Устава на партията „младежка квота”. Предложенията за председател на Общопартийната контролна комисия са 21.

В Зала 1 на НДК в столицата присъстват представители на политическите партии от коалиция БСП лява България, на местната власт, синдикатите, работодателските и граждански организации.

Форумът бе уважен от генералния секретар на Социалистическия интернационал Луис Аяла, президента на ПЕС Сергей Станишев, както и от политици и дипломати от Европа и света.

БСП в миналото е ставала част от решения, които не са присъщи за левицата, призна в едночасов доклад председателя на БСП. Алтернативните кандидати за поста му обаче поискаха партията да тръгне по нов път.

Миков не спести критиките и към бившите си съпартиици, които започнаха собствени политически проекти като подчерта, че има само едно автентично ляво. Друга част от партията пък я ползвали в собствен кариерен и бизнес интерес.

Лидерът на левицата разкритикува външната политика на правителството и поиска отмяна на санкциите срещу Русия, от които българският бизнес губел милиони.

Освен външната политика председателят разкритикува социалната и демографска политика и обяви, че БСП поема курс към предсрочни избори.