Парламентът прие на първо четене промените в Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен. В гласуването участваха 153 народни представители, от които 104 бяха „за”, 46 „против”, а трима се въздържаха.

Измененията бяха подкрепени от депутати от ГЕРБ, ДПС, Реформаторския блок, Патриотичния фронт, БДЦ - Народен съюз, а против гласуваха депутати от БСП, АБВ, ПФ и „Атака”.

Депутатите от БСП дори напуснаха пленарна зала след приемане на законопроекта.

Според промените лозунги, снимки и други знаци и предмети, създадени през комунистическия режим в периода 1944 – 1989 г. в негова възхвала или възхвала на БКП и нейните ръководители, трябва да бъдат премахнати от публичните места.

Ако определени предмети или сгради не могат да бъдат премахнати, на тях ще бъдат поставяни табели с надпис, който посочва, че комунистическия режим в България е обявен за престъпен със закон.

Неотстраняването или преместването на комунистически символи вече ще носи глоби - 200 лева за граждани, 2000 - за институции и фирми.

Според промените в учебните планове на училищата и университетите комунистическият режим ще трябва да получи обективно отразяване в съответствие със закона.

Законът предвижда и глоби за неспазване на новите разпоредби.

По време на обсъжданията оценката за комунистическото минало за пореден път раздели депутатите в Народното събрание. Темата докара народните представители почти до бой.

В България е имало не партизани, а шумкари”, заяви един от вносителите на законопроекта – Методи Андреев.

По думите му всички, които претендират, че са десни партии, вкупом трябва да се извинят на своите избиратели, че когато са управлявали „заразата комунизъм” е продължила да съществува.

Бившият председател на Комисията по досиетата изрази мнение, че именно комунизмът е дал началото на разделението в българското общество. Той напомни за трите фалита преди 10 ноември 1989 г. и заяви, че именно БКП е убила българския патриотизъм.

„Като отговорни политици би трябвало да дадем оценката си, дали правилна, или грешна, това ще бъде доказано по-късно в историята, но сме длъжни към децата си дадем истината за това какво е било”, заяви Лъчезар Иванов от ГЕРБ.

По думите му българският народ трябва да помни и никога да не позволява такова разделение в обществото на хора, които имат право да живеят, да се хранят и „дишат по-чист въздух” и хора от другата маса, които трябвало да работят „като пчелички”.

„За 27 години не можахте да направите нищо и да се отърсите от вашето собствено минало и сега започнахте да негодувате срещу паметниците”, посочи депутатът от БСП Таско Ерменков.

Съпартиецът му Георги Божинов коментира, че този законопроект ще бъде петно върху този парламент и ще бъде исторически недостоверен.

„Усещат ли колегите от десницата и ГЕРБ, че губят властта веднага намират законопроект, с който да извадят скелетите от гардероба и да ни противопоставят едни с други”, отбеляза и Четин Казак от ДПС, който напомни, че и в края на миналия парламент се е появил законопроект, свързан с Възродителния процес.

„Наричам подобно поведение лицемерно, защото то има нечисти цели. Ако бяхте искрени, а ние сме искрени в нашата оценка, за това, че комунистическият режим е престъпен“, коментира Казак.

Той посочи, че все пак ще подкрепи закона, защото комунизмът трябва да влезе в учебниците по история.