От началото на годината до сега Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество е отнела 9 млн. лева. Това коментира пред журналисти председателят на комисията Пламен Георгиев.

Цветан Цветанов - с проверка за престъпно имущество. Комисията за гражданска конфискация ще рови в собствеността, банковите сметки и задграничните пътувания на бившия вицепремиер за 10 години назад. Причината - Цветанов е с обвинение за длъжностно присвояване на 50 хиляди лева от бюджета на МВР.

От седмица Комисията за престъпно имущество проверява имотите и парите на Цветан Цветанов. Проверката е само по документи и по закон продължава не повече от година. „Ние трябва да направим изцяло финансов профил на това лице. За 10 години назад по новия закон, ще проверим”, обясни Пламен Георгиев - председател на Комисията.

Ако се установи нещо нередно или съмнително в документите, бившият вицепремиер ще бъде повикан да даде обяснения. „Той ще бъде поканен да връчи декларация. Това е ако установим несъответствие. Ако не установим несъответствие, ние няма да го викаме. Ако се установи обаче, той ще бъде поканен да попълни декларация пред нас и да посочи откъде има средства за придобиване на съответните имоти или за установените вече банкови сметки”, посочи Георгиев.

През същата процедура ще минат проверките на Христо Бисеров и Богомил Манчев. Със запор на имоти и на банкови сметки са и двама бивши депутати на ДПС - Митхад Табаков и Гюнай Сафер. На практика обаче работата на Комисията е блокирана в очакване на тълкувателно решение на ВКС след питане от омбудсмана.

„Много дела са ни спрени, вече са спрени дела за над 40 милиона лева, по които сме внесли искания за отнемане”, обясни председателят.

Докато ВКС не се произнесе с решение за това трябва ли да има задължителна връзка между конкретно престъпление и конкретен имот, делата за конфискация на престъпно имущество ще останат блокирани и няма да се разглеждат.