Окончателните резултати от втория тур на местните избори трябва да бъдат обявени днес. Изтича срокът, в който Общинските избирателни комисии трябва да публикуват данните си при напълно обработени протоколи.

В 15 населени места ще има трети тур на местните избори, защото кандидатите на балотажа там са събрали по равен брой гласове. Вчера изтече и срокът за обжалване на решенията на Общинските избирателни комисии. Ако по места те бъдат уважени, може да се стигне до разместване на общински съветници по преференции.

Според последните данни ГЕРБ взима кметските постове в 21 от областните центрове. На три места печели Реформаторският блок.

ГЕРБ ще има кметове в почти половината от 264 общини. 15% от общинските кметове са издигнати от разноцветни местни коалиции. Делът на кметовете от ДПС и БСП е по равно. В по-малко от 8% от общините кметското място е за независим кандидат.

Реформаторите самостоятелно печелят 7 общини, АБВ и още 11 партии имат по един общински кмет.

В София окончателно стана ясно кои партии ще управляват столичните райони. В 19 от тях печели ГЕРБ. Избирателите предпочетоха реформаторите в 4 района – това са „Витоша”, „Красно село”, „Средец” и „Оборище”, а „Кремиковци” ще се управлява от независим кандидат, който в миналото е бил в ръководството на СДС.