Социологът Кольо Колев постави колежката си Мира Радева начело на агенция ЕЖК – „Една жена каза”, заради появило се в медии изследване на американци и французи, което дава на ГЕРБ 30%, а на БСП – 16% в изборната битка. Данните се разминаха тотално с тези, представени от българските експерти в областта през последните седмици.

„Това е много смешно. Когато се публикуват изследвания, всеки социолог стои зад него с името си. Къде е тук, къде е агенцията?”, попита Колев в коментар пред bTV на публикацията във вестник „Преса”. По думите му нито американци, нито французи са изследвали на терен в България.

Според него подобни „опашати лъжи” често се появяват преди избори, а в конкретния случай в основата стои Мира Радева, която „обикаляла редакциите, за да каже, че има много тайно изследване, което не може да публикува, защото й е поръчано от американци”.

„Не обвинявам Мира Радева, тя си е в правото да обикаля и да пуска слухове. Учудвам се на вестник „Преса”, че е се е хванал на нейните лакардии. След като се стигна до ниво да си промени името на агенцията, никой не й вярва. Накрая потъна в абсолютна анонимност”, каза още Кольо Колев.

Поискала право на отговор, Радева обясни, че „този неколегиален и възмутителен подход между социолози”, визирайки изказването на Колев, я е накарал да не бърза с публикацията на данните. Тя допълни, че става въпрос за две паралелни проучвания, поръчани от чужди възложители, единият от които е „много известна фирма”.

На обвиненията, че ходи по редакции, тя отговори, че е била само в тази на вестник „Труд”, който поръчал изследване на Колев, дало разминаващи се резултати. Там тя поискала да се извадят анкетните карти и базисната информация. „Като един професионалист, знам, че когато има подобни разлики, трябва да сравним методиките, да видим къде бъркаме – може да бъркам аз”, призна вероятността Радева.

Тя допълни, че има идея, по която работи, да се създаде една професионална комисия под формата на борд върху предизборните проучвания.