50 милиона лева за добавки към пенсиите – 1 235 000 пенсионери ще получат по 40 лева допълнително за Коледа.

Правителството взе решение за допълнителния трансфер, но добавките за декември ще получат само хората от третата възраст, които имат пенсии до 286 лева.

Правителството определи бонуси и за общинските училища и детските градини. Учителите в цялата страна ще получат допълнително около 4 300 000 лева.

Целта е повишаване на качеството на образованието до 12 клас.

Има недоволни

Правителството гласува обещаните коледни добавки за пенсионерите. По 40 лева ще получат само възрастните с доход до 286 лева.

Решението предизвика масово недоволство сред останалите пенсионери. Новината, че ще има коледни добавки за пенсионерите, макар и не за всички, на пръв поглед изглежда добра. Ако съдим от писмата, които получихме в пощата на bTV, обаче, тя по-скоро предизвика масово недоволство сред хората с по-високи пенсии, които няма да получат бонус.

По-малка пенсия = по-малко свършена работа

Решението на правителството разгневи много пенсионери, сред които Иванка Харитонова. Жената е с 42 години стаж като учител по Български език и литература. Сега е пенсионер с пенсия от 486 лева. Сумата надвишава определената от правителството за коледна добавка, затова жената няма да я получи.

„Аз не се боря за тези 40 лева, но щом държавата бедства и нямаме средства, значи няма за никого. Това е моята принципна позиция, моята гледна точка.", смята тя.

В професионалния си път Иванка е била „старши учител", избирана е за учител на годината, носител е на десетки отличия. Обидена е, че държавата дава само на най-бедните.

"Простете ми, скъпи сънародници, но в крайна сметка за да има човек по-ниска пенсия има по-малък ценз, по-малко е образован, по-малко е работил, така че просто не е принципно, не е справедливо. Щом няма, няма. Ако има, трябва да има за всички.", смята тя.

Как е справедливо?

Експерти обясняват, че ако парите за коледните добавки се осигурят от фондовете на Държавното обществено осигуряване е несправедливо за едни да има, а за други не, тъй като системата е солидарна. Ако обаче се осигурят чрез държавния бюджет - в решението на кабинета има резон.

„Тогава е резонно, тогава те имат характер на социално подпомагане и кабинета има право да избере какъв е критерия за определяне на социалната помощ", посочи експертът от БСК Григор Димитров.

В официалното съобщение Министерският съвет казва само, че средствата се осигуряват от централния бюджет.

Какво мисли Калфин?

В специално интервю за bTV вицепремиерът заяви, че възможностите са такива: „Въпросът е общественият интерес, аз самия смятам, че доходите са ниски и всички пенсионери трябва да им се увеличат доходите”.

Ивайло Калфин посочи, че ще убеди младите хора да внасят осигуровки като внесе дългосрочност в системата, ясна идея кога човек се пенсионира и колко ще получава.

„На мен ми се щеше всички въпроси да са решени, като влязох в министерството, но не е така. Това, което можем да направим, е да се предприемат частични решения, а другата година да измислим цялата реформа”, посочи министърът.

По думите му повишаване на възрастта за пенсиониране с 4 месеца е много, но въпросът ще се обсъжда. Той призна, че е привърженик на въвеждането на пенсионна възраст за полицаи и военни, но това не значи, че ще влезе в сила от следващата година.

По информация на bTV, има идея минималната заплата да скочи с 20 лева от 340 на 360 лева през 2015 г. А максималният доход, на който можем да се осигуряваме догодина, да се запази на 2400 лева.