Остават по-малко малко от пет месеца до изборите за президент, но нито един от основните играчи не е ясен.

През 2011 година изборите са били на 23 октомври, вероятно е и сега да се паднат точно на тази дата, в неделя.

Въпреки това - от кандидатите на големите партии няма и следа. Според анализатори, закъснението вече е сериозно.

По закон обаче - нищо не пречи на партиите да се мотаят до последно. Според чл. 318 от Изборния кодекс, кандидатите трябва да са ясни поне 32 дни преди вота. Така, ако вотът е на 23 октомври, последният ден за регистрация е 20 септември.

Според социолозите, за това дали кампанията се бави има две гледни точки - чисто партийната и гражданската.

„От партийна гледна точка не бих казала че има закъснение, предстои един процес на изчистване на вътрешните отношения, на евентуални коалиции и чак тогава да се номинират кандидати”, коментира Боряна Димитрова от „Алфа Рисърч”.

От гледна точка на обществото обаче, забавянето е безспорен факт. Което е проблем за хората: „И най-идеалният кандидат да номинира една партия и да бъде избран, ако бъде издигнат в последния момент ще срещне сериозни трудности в изпълнението на тези две функции - обединител на нацията и надпартийност”.

Кои са причините за изчакването до последно? „Някои от играчите плануват да кажат своя план последни, така че това е политическо дебнене, опипване на почвата”, смята Първан Симеонов.

От ГЕРБ са категорични, че до края на лятото няма да кажат името на бъдещата си кандидат-президентска двойка. Причините, оповестени от Цецка Цачева: „Тя (двойката – б.р.) е добре разпознаваема и няма да налага продължителна кампания”. Управляващите не казват и дали няма да заложат на жена президент.

И докато ГЕРБ мълчат, останалите формации също са в изчаквателна позиция. Вероятно нито една от големите партии няма да каже името на своя кандидат преди края на юли или началото на август.

Накрая само да кажем, че всъщност ГЕРБ не изневеряват на стила си. През 2011 година кандидатурите на Росен Плевнелиев и Маргарита Попова са били обявени на 4 септември. Сега намерението е същото.

Защо партиите обявяват кандидат-президентите си в последния момент?