Бюлетините, на които е отбелязано квадратчето „Не подкрепям никого”, са едновременно действителни и недействителни гласове и това е абсурдно. Това обяви в предаването „Тази сутрин” експертът по избори Димитър Димитров.

Съгласно последните промени в Изборния кодекс този вот е действителен, когато се мери общата избирателна активност, за да се изпълни изискването на конституцията президентът да е избран с гласовете на повече от половината избиратели. Когато обаче се брои подкрепата за всеки кандидат, гласовете „Не подкрепям никого” не участват - недействителни са, обясни експертът.

При хипотезата 200 избиратели, от които 101 души са гласували – 40 от тях с „Не подкрепям никого”, а останалите за различни кандидати, може да спечели още на първи тур двойката, която има 31 гласа, даде пример Димитров. В този случай ще се приеме, че във вота са участвали повече от половината избиратели - 101, каквото е изискването на конституцията, но процентите на двойките ще се измерват на база 60 гласа за конкретни кандидатпрезидентски двойки.

При висок процент на бюлетините, в които не е подкрепена нито една двойка, може да изберем президент още на първи тур, предупреди експертът.

Според него не е вярна и тезата, че изборите са задължителни, защото санкцията е да ни извадят от избирателните списъци евентуално след 10 години.