Софийската градска прокуратура проверява заплахите за живота на премиера Бойко Борисов. НСО пък обсъжда информациите за планирания атентат срещу депутата от ДПС Делян Пеевски, за да прецени охраната му.

Днес всички засегнати лица и политически партии запазиха мълчание по темата. Главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че заплахите за живота на премиера се проверяват. А заплахите към Пеевски били препратени на НСО. Подобни данни за застрашеност имало и за още един депутат, но Цацаров отказа да каже името му.

По информация на bTV, става дума за Мартин Димитров от РБ, който се оплака, че неизвестни лица са прерязали спирачките на колата му.

В ефира на bTV пък бившият премиер Пламен Орешарски определи писмото със заплаха към Бойко Борисов като ПР акция. Той допълни, че за подобни ситуации не трябва да разбира никой извън специалните служби.

Той допълни, че за подобни ситуации не трябва да разбира никой извън специалните служби.

Ние решихме да ви покажем хронологично срещу кого и кога през последните години е имало смъртни заплахи.

Кои имена се повтарят най-често?

2013 година е една от драматичните за премиера Борисов. След месеци на масови протести за цените на тока, кабинетът му пада и той хвърля оставка. И още една бомба от трибуната: „Заради това че накърнил много сериозни интереси на международната организирана престъпност се подготвя атентат и поръчител е Ахмед Доган!". Въпреки твърденията, че поръчката е факт, доказателства така и не излизат.

Само четири месеца по-късно обвиненията отново са на масата. Дни след избора на Пеевски за шеф на ДАНС. И точно около скандала с тефтерчето на Златанов, за което няма виновни. „Сценарият е да ме задържат и в ареста да ме убият”, заяви тогава Бойко Борисов.

Но темата с убийствата вече е хит сред политическата класа. На 13 юни 2014 г. трима души са обвинени за подготвян атентат срещу Пеевски. Точно когато КТБ затваря врати и хората вече не могат да теглят парите си.

Единият от обвинените се оказа приятел на Цветан Василев. Който на свой ред обвини Пеевски, че го е поръчал.

Снимка: БГНЕС

„Значи, вече не мога да разбера какво става, всяка седмица ме разкарват нали до тука. Аз се явявам. Днеска бях на разпит на прокурора за сигнал на Цветан Василев срещу мене”, разказа пред сградата на следствието медийният бос.

Дни по-късно главният прокурор призна, че е станала грешка и никой не е поръчвал Пеевски. А прокуратурата във Виена прекрати производството за евентуалното убийство на Цветан Василев.

Последно темата за убийствата беше повдигната вчера, 22 февруари 2015. Денят, в който се очакваше докладът за КТБ да бъде внесен в секретното деловодство на парламента. В един ден и Пеевски, и Борисов получиха смъртни заплахи.

Утре Цветан Василев ще бъде разпитан във Висшия съд в Белград. Каквото и да реши съда за неговата екстрадиция обаче, последната дума по закон има министърът на правосъдието на Сърбия.