ГЕРБ запазва позиции в столицата и по-големите градове, БСП възвръща изгубени територии, а ДПС отбеляза пробив във Враца, където до този момент не е била представена. Това сочат резултатите от битките между политическите партии по места.

По-голямата част от новите депутати всъщност ще са добре познати стари лица, само че в различни конфигурации.

Симптоматичен е резултатът на Цецка Цачева - тя има далеч по-малко гласове от своя конкурент от Коалиция за България Стефан Данаилов в Плевен. Те обаче са достатъчни, за да дадат възможност на Цачева да поднася цветя на Данаилов и в следващия парламент, както тя направи на последния му рожден ден.

Лидерът Бойко Борисов кавалерски компенсира краха на Цачева с победа срещу Ламбо в Пловдив. Въпреки спада в подкрепата за ГЕРБ с около 25 000 гласа, Данаилов тук е победен категорично.

Загуба регистрира и за Искра Фидосова, която водеше листата на ГЕРБ в Монтана. Въпреки нейната теза, че нови площади били построени в 24 села в региона, тя има 3373 гласа или 5% по-малко от нейния конкурент от БСП - Младен Червеняков.

Ръководителят на предизборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов губи битката във Велико Търново - района, от който беше избран преди четири години. Там Цветан Цветанов получава по-малко гласове от водача на листата на БСП Мариана Бояджиева.

Повече гласове червените печелят и в Стара Загора - област, която се смяташе за крепост на бившата управляваща партия ГЕРБ. Там Лиляна Павлова има 2040 гласа по-малко от Сергей Станишев.

Листата на ГЕРБ във Варна, която бе оглавена от бившата регионална министърка, е предпочетена от доста повече избиратели от червената листа, водена от Пламен Орешарски, който губи от Лиляна Павлова с почти 12% разлика.

В най-бедния регион в Европейския съюз - Видин, Коалиция за България печели изборите във всичките 11 общини. Тук е и най-голямата разлика между БСП и ГЕРБ - над 10%.

Всички тези загуби обаче имат условно значение, защото нито един от изброените не е загубил депутатското си място. Освен това едва ли много хора са гласували за личности заради начина, по който работи системата.

Като цяло, въпреки че остава първа политическа сила, ГЕРБ губи над 300 000 гласа в сравнение с изборите през 2009 г.