Въпреки че парламентът работи само от три месеца, вече има натрупани неоправдани отсъствия на депутати.

Народното събрание регистрира и отразява две категории отсъствия – от пленарни заседания и от комисии. Рекордьорите са записали участия и в двете дисциплини.

Изненадващо, пръв е депутатът от реформаторите Станислав Иванов, следван от Делян Пеевски, Валери Жаблянов от БСП и ММА боецът Борислав Иглев от Български демократичен център.

„Причината по която отсъствах беше достатъчно сериозна, да не се замисля за това да пращам писмо на госпожа Цачева”, заяви Иванов, а на въпрос дали в бъдеще ще бъде редовен, отговори, че и сега е.

Валери Жаблянов от своя страна заяви, че още от училище е така. А Иглев с изненада коментира, че постоянно е на работа. „Не знам откъде е тръгнало. Имал съм здравословен проблем, просто не съм взимал бележка”, коментира той.

Оказва се, че и етичната комисия не може да направи нищо, освен да лиши депутатите от надница.

„Финансова санкция има. другото е вече морална санкция”, коментира председателят на комисията по парламентарна етика Валентин Николов.

Безапелационният шампион по отсъствия в миналия парламент – Делян Пеевски, този път е на второ място с пет отсъствия. Екипът нa bTV не успя да го попита защо не идва, тъй като отново го нямаше.