Не дясна патерица на ГЕРБ, а част от новата десница. Такова място ще си търси коалицията между РЗС на Яне Янев и партията на Веселин Марешки „Либерален алианс”. Коалиция за ред, законност и справедливост се появи вчера с подписите на депутата и варненския бизнесмен на конференция на двете партии в столицата.

„Ако намерим общ език, ще бъде по-лесно и за двете страни,” каза Янев, според който нямало нужда от допълнителни аргументи, за да се стигне до коалирането.

„Искаме да влезем в дебат с парламентарно представените партии, а не с “Б” отбора,” добави Марешки.

В предаването „Лице в лице” двамата бяха категорични, че преди сформирането на алианса не са имали никакви скрупули, въпреки търканията им в миналото. Някогашните обвинения на Янев срещу Марешки не тежели на коалицията. Сигналите срещу собственика на аптечна верига се появили преди избори, след които НАП и ДАНС обявили, че всичко при него е наред. Напрежение между двамата партньори имаше и когато преди време Марешки каза, че Янев му е поискал шестцифрена сума, за да бъде включен в евролистата на РЗС.

„Във всяко семейство има дребни спорове,” опита се да смекчи спомена за недоразуменията Веселин Марешки и обяви, че всички разходи в новото политическо обединение ще се делят 50 на 50.

„И сега БСП вият като вълци на луна, но аз постъпвам по един и същи начин спрямо всеки сигнал,” заяви Янев в коментар на действията си по отношение на сигналите за бизнесмена. „Марешки е тръгнал от една аптека и всичко е направил сам,” добави Яне Янев.

Варненският бизнесмен върна жеста, като изтъкна, че Ред, законност и справедливост не са участвали в управлението на страната до момента и не могат да носят отговорност за него.

Новата десница

„Синята коалиция, „Атака”... старата десница отиде на политическото бунище,” заяви Яне Янев в коментар на позиционирането на новата коалиция в българския политически спектър. „Ние сме единствения гарант властта да не се върне в ръцете на Доган, Станишев и Кунева,” добави лидерът на РЗС.

„Гражданите” Кунева, Вълчев и Костов били класическа лява формация, която се опитва да излъже десните избиратели. За разлика от Кунева, дъщерята на политбюро, премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов нито веднъж не е цитирал Тодор Живков в своята дисертация, изтъкна Яне Янев.

„Кунева е най-големият лъжец в политиката. Коалиция с нея – никога,” добави Веселин Марешки.

След като отбеляза, че политиката в здравеопазването и образованието на съюза се различава коренно от тези на ГЕРБ, Янев посочи някои от приоритетите, водещ от които е налагането на „образована раждаемост” – политика, която включвала и малцинствата.

„Хората трябва да имат по-достъпно здравеопазване,” добави Веселин Марешки. Лекарствата трябва да са по-евтини - от 30 до 70% ще паднат цените на медикаментите, финансирани от НЗОК, предвиждат плановете на Коалицията за ред, законност и справедливост, стана ясно от думите на собственика на аптечния бизнес.