КНСБ ще връчи на правителството пакет от искания в подоходната сфера, данъците, бюджетната политика и социално-осигурителните плащания за следващата година. Това съобщи преди медиите президентът на КНСБ Пламен Димитров, цитиран от БТА.

В рамките на бюджетната система КНСБ иска увеличение на единните разходни стандарти на работещите на делегирани бюджети - в системата на средното образование, в културата, социалните дейности. В образованието синдиката настоява за увеличение на средствата с поне 18 процента на ученик. Други настоявания са за 10% увеличение на заплатите на бюджетните служители и 20% увеличение на заплатите в културата през следващата година.

Синдикатът иска преговори с бизнеса и правителството за общ механизъм за договаряне на препоръчителни индекси за ръст на работните заплати по икономически дейности в частния сектор. Освен минималните прагове, ние нямаме никаква политика по доходите, която да ориентира бизнеса кое ниво на заплащане е нормално в даден сектор, коментира Пламен Димитров.

Димитров съобщи и мерки за борба с неплащането на здравни вноски. Близо 2 млн. българи не плащат здравни вноски, това не може да продължава така, ако искаме да ползваме права, коментира Димитров. По думите му криминализирането на укриването и неплащането на осигурителни вноски трябва да стане факт от началото на следващата година. От КНСБ са предложили на всички парламентарни групи и нов законопроект в тази насока, който синдикатът разглежда като основна мярка в подкрепа на приходната част на бюджета и за възстановяване на справедливостта в обществото.

В отговор на въпрос президентът на КНСБ каза, че проблемите в енергетиката и въгледобива в частност не са решени. Има стъпки във вярната посока, но те не стигат, коментира той. По думите на Димитров в следващите месеци енергийният сектор, железниците и пощите са най-взривоопасни, там има най-сериозни протести и се очакват конфликти и стачки, ако няма бързи решения.