Кметът на Варна Крили Йорданов трябва да издаде пълна строителна забрана за целия Приморски парк и Морската градина. Това обяви регионалният министър Лиляна Павлова, която цитира препоръки на Националния експертен съвет.

Новият общ устройствен план на града, който беше преди по-малко от месец, наложи пълна забрана за строителството в Морската градина, но по-късно стана ясно, че тя не важи за хората с редовни строителни разрешения за терени в парка. Разминаването доведе до изисканата пълна забрана.

В определението „пълна” обаче няма да влезе Алея първа, която още през 2002 година е отделена от Морската градина и за нея има влязъл в сила подробен устройствен план, обясни Павлова. Именно намеренията за строителство на тази част от морската столица изкараха варненци на протест.

Заключението на съвета съдържа девет забележки, които трябва да бъдат отразени.

"Една от тях е свързана с Морската градина. Трябва да се доуточнят терените, на които вече има изградени къщи. Няма как да се бутнат законно изградените къщи на хората. Препоръката, която дава Националният експертен съвет, е кметът на общината незабавно да възложи изготвянето на подробен устройствен план за Морската градина като за парк. Това ще спре изпълнението на всички останали подробни устройствени планове, които в момента има одобрени за парка, и ще спре и строителството”, обясни министърът.