Кметът на община Пазарджик Тодор Попов оглави Управителния съвет на Националното сдружение на общините. Той спечели поста в битка с Красимир Мирев от БСП - кмет на община Търговище.

Мирев оглавяваше сдружението до 2007 година, когато бе наследен от тогавашния кмет на Смолян Дора Янкова.

Попов беше избран с подкрепата на 305 делегати срещу 159, които гласуваха за Мирев. Във вота бяха пуснати 467 бюлетини, сред които се появиха три недействителни.

Изборът на Попов преряза историческа лента в управлението на сдружението. За първи път БСП не са на върха, а СДС изобщо не намериха място. Позициите в 23-членния Управителен съвет бяха разпределени: 12 за ГЕРБ, 8 за червените и 3 за партията на Ахмед Доган.

На местните избори Попов беше избран като независим кандидат, но с подкрепата на ГЕРБ. Сега отново основният му гръб дойде от там и от ДПС. Движението пък получи председателското място в Контролния съвет, където беше избран кметът на община Антоново Танер Али.

Нареждането на местата не се хареса на БСП. Червеният кмет на община Ловеч Минчо Казанджиев заяви, че процедурата по провеждането на Общото събрание е тръгнала в неправилна посока. Нарушени били и няколко процедури.

Политическите схеми се оказаха сложни за Тодор Попов, който след избора си побърза да отбележи, че е воден от безпартийни принципи.

„Скромните ми политически убеждения винаги са били десни и демократични, но когато става въпрос за местно самоуправление, всички тези неща минават на заден план. Най-важното е да се намерят правилните хора, да свършат работата”, заяви новият председател.

Той акцентира върху реализирането на средносрочна промяна във взаимоотношенията общини – държава, тъй като местната власт била в изключително трудно положение. „В последните години ръководството на държавата подценяваше местната власт, а в крайна сметка всички ние сме хората, които са по места. Държавата представлява сбор от 264 общини. Трябва да поработим по отношение на това държавата да се вслушва малко повече в представителите на местната власт”, отбеляза Попов.

Общините приключиха 2011 година с около 150 милиона лева задължения и с близо 100 милиона лева несъбрани вземания. Като държавна подкрепа пък получиха 1 834 711 000 лева от бюджета.