Порой от гневни реакции предизвика решението на общинските съветници в Копривщица да бъде премахнат статутът на града като архитектурен резерват.

Втори ден там това е най-обсъжданата тема. Организирана е и подписка срещу отмяната на статута. Вълната за защита на възрожденския облик днес яхнаха политически партии и институции.

Кметът на Копривщица Генчо Герданов ще върне за ново разглеждане решението на Общинския съвет градът да загуби статута си архитектурно-исторически резерват. Ако местният парламент отново го приеме, градоначалникът ще започне битка в съда. Той заяви, че са отворени за инвеститори, но Копривщица трябва да се запази такава каквато е.

"Копривщица никой няма намерение да спира развитието й, най-малко пък кметът, но ние сме широко отворени към всички инвеститори без изключение (...) Идеята е да я запазим и да извършим строителство там, където може, докато аз съм кмет да я запазим. 

По-рано днес във "Фейсбук" лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов определи решението на ОбС като „скандално” и посочи, че е говорил със съпартиеца си Герданов по въпроса.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова, народните представители от София област Иван Ченчев, Лало Кирилов и Радослав Стойчев, както и общинските съветници на левицата в Копривщица също се обявиха срещу посегателството статутът на Копривщица като град-музей да бъде премахнат.

В своята позиция те призоваха общинските съветници от ГЕРБ да ревизират намерението си.

"Копривщица е символ на българщината, който представя уникалността и културното богатство на страната ни пред света. Копривщица ни дава и самочувствието на народ, който се гордее с историята и традициите си." – аргументират се представителите на БСП.

Изненадващо, общинските съветници от Копривщица поискаха възрожденският град да промени своя статут, който към момента е свързан с множество ограничения за строителството. Председателят на общинския съвет Рашко Христов (ГЕРБ) обясни пред bTV, че държавата не се грижи за паметниците на културата и Копривщица може да разчита само на туризма.

От Министерството на културата са категорични, че решението на Общинския съвет няма правна стойност, защото това дали градът ще е резерват, или не минава през решение на по-високо ниво.

„Процедурата за промяна на статута на групови недвижими културни ценности от национално значение, какъвто е град Копривщица, може да бъде инициирана по мотивирано искане на кмета на общината. Такова искане не е постъпило в Министерство на културата”, посочиха от ведомството в писмо до медиите.

Междувременно темата коментира и президентът Румен Радев.

„Копривщица не принадлежи на неколцина общинари. Копривщица принадлежи на България. Копривщица е България”, заяви по темата президентът Румен Радев.

Местният бизнесмен Радослав Йовков има сериозни инвеститорски намерения. Той казва, че не е против отмяната на статута на града, но предложеният нов устройствен план не му разрешава да строи обекти на местния стадион.

Бизнесменът отрича да е оказвал натиск на съветници, за да си осигури зелена светлина за строителство.

Днес от партията на Бойко Борисов се разграничиха от прокаралите скандалното решение и заплашиха, че ще прекратят членството им, ако те не се откажат от лансираните промени.