Есенната смяна на политическата принадлежност продължава, а с нея още един пловдивски кмет е на път да премине в редиците на ГЕРБ. След като преди дни кметът на Съединение Георги Руменов замени БСП, за да влезе в редиците на управляващата партия, в сряда стана ясно, че и градоначалникът на Калофер Румен Стоянов е обект на партийно ухажване.

На последните избори той се яви като независим, но подкрепен от „червените”. Стоянов разказа, че бил поканен на среща с финансовия министър Симеон Дянков в столицата, но натоварената му програма го спряла. Твърди, че не склонен на смяна:

„Най-вече калоферци ме избраха, аз не мога да търгувам с тези гласове и заявявам, че нямам намерение да ходя в някаква партия. Колкото и да ми предлагат, аз не съм човек, който да се продам, не мога да продавам и съвестта на калофепрци, няма как да стане”.

В Пловдивско към членство в ГЕРБ крак повлече кметът на Съединение Георги Руменов. Все още обаче не е ясно дали си е тръгнал официално от БСП, тъй като отказва да дава изявления. Той обаче е написал в неделя молбата си за членство лично пред премиера Бойко Борисов. Направил го и заместникът му, а после разгледали златното съкровище от Свещари.

Министър-председателят обясни в сряда, че за него няма значение политическата принадлежност на Руменов, а правителството работи добре с него. „Аз му казах: Кмете, хубаво, винаги си добре дошъл, заповядай. Дали си там или тука, ми е все тая”, призна Борисов.

От БСП отново обвиниха ГЕРБ, че купува кметове по места с обещания за европари по проекти. „Търговията с влияние и с пари тече с пълна сила в страна и това се случва с благословията на премиера”, каза Димчо Михалевски.

Социалистите вече предложиха Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ да се заеме със случващото се в местната власт.