Протестът на лекарите от „Иван Рилски” се пренесе пред Министерския съвет. Служителите на лечебното заведение се обявиха против обединяването на болниците в карето на Медицинска академия, както и срещу смяната на директора д-р Дечо Дечев.

Здравният министър Петър Москов се е срещнал с шефове на клиники от болницата и е заявил, че реформата остава. Пред тях той е гарантирал, че се запазва структурата, формата, самостоятелността на всяка от болниците, включително и клиниките в нея.

На среща с представители на болницата Москов представи идеята си за обединение на болниците в карето на бившата Медицинска академия.

Ще има общо административно звено, което ще обслужва административните и немедицински дейности на 9-те болници, като тази реформа ще освободи сериозен финансов ресурс. Ще бъде запазена структурата, фирмата и самостоятелността на всяка от болниците, както и клиниките в нея.

Утре лекарите ще решат дали продължават протеста или ще се съгласят с реформата на министъра.

„Бившия директор на болницата, който за нас е един успешен мениджър и доведе болницата само до позитивни резултати, няма да бъде върнат, обяви д-р Палашев - УМБАЛ „Св. Иван Рилски”.

„Исканията са да не се слива „Свети Иван Рилски” с останалите болници - защото това е единствената печеливша болница от всичките тези, които се споменават, а влезе ли и тя в общия куп - отива и тя да фалира”, заяви и Красимир Митов, председател на националния синдикат „Защита”.