Утре, 24 февруари, официално започва предизборната кампания. Тази година за едно депутатско място ще се борят 19 претенденти.

Някои от кандидатите за депутати могат да се откажат както направи актьора Любомир Ковачев, който вече не е в листата на БСП в София, а други претенденти могат да бъдат заличени след проверка на прокуратурата. По закон, ако не сте в затвора, можете да се кандидатирате. Ако имате повдигнато обвинение, можете да опитате късмета си.

Листата на ДПС в Монтана изненада с лидерското място, заето от бившия депутат от ГЕРБ Димитър Аврамов. Преди години той беше арестуван по обвинение в подкуп, съдебните дела срещу него продължават.

„С Димитър Аврамов работим отдавна. Знам за делата срещу него, на първа инстанция той беше оправдан, а докъде са стигнали не мога да кажа. Областната структура не се притеснява от неговото минало, защото последна дума имат компетентните органи.", заяви областният представител на ДПС Емил Тодоров.

Притеснения няма и за петата  в листата Наталия Славчева. Тя е общински съветник, секретар на структурата на ДПС в Лом и директор на два дома за възрастни хора в ломското село Добри дол. В тези домове от месец насам обаче се разследват злоупотреби за над 200 хиляди лева.

Кандидат-депутатът не отговори на позвъняванията ни, но кметът на общината Пенка Пенкова, която е неин пряк работодател, призна: „Да, потвърдиха се сигналите, излязоха допълнителни неща (…) за злоупотреби в този дом".

Асен Методиев, който е на десето място в монтанската листа на партията, обаче се отказа от надпреварата. Той е бивш директор на служба „Социално подпомагане" в Лом, осъждан на първа инстанция през 2014 година за разпространение на порнографски материали.

„След като се разшумя около името му, снощи си е подал заявлението за напускане от листата, тъй като има достатъчно морал.", коментира Николай Кирилов от Фондация „Рома”.

Кандидатите за депутати имат имунитет докато трае кампанията.

„Те се ползват с имунитет, като този имунитет може да бъде снет по искане на главния прокурор”, посочи говорителят на ЦИК Александър Александров.

Така през 2009 г. избирателите се сдобиха с едни от най-известните кандидати за депутати - т.нар. братя Галеви. След гаранция от 100 хиляди лева, те влязоха в предизборната надпревара за Кюстендил.

Има и още

Николай Ненчев от Реформаторите e подсъдим по делото за МиГ 29. Трайчо Трайков, кандидат на "Нова Република" и Делян Добрев, кандидат на ГЕРБ ,са обвиняеми за сделката за АЕЦ "Белене".

Лидерът на "Воля" Веселин Марешки е обвиняем по старо дело за изнудване и нанасяне на лека телесна повреда.