Жители на Кюстендил се събират на протест пред централата на ДПС в понеделник, в деня, когато Александър Методиев, познат като Бат' Сали, трябва да положи клетва като депутат. В Кюстендил и Дупница имаше протести, след като при преразпределяне на гласовете от Турция той стана народен представителс мандат от Кюстендилския избирателен район, въпреки че движението не беше събрало много гласове в региона.

„За нас е недопустимо Александър Методиев да полага клетва в парламента, така че ще отидем и ще направим всичко възможно да попречим на това. Това каза кметът на Кюстендил Петър Паунов”, цитиран от „Фокус”.

„Не само Кюстендил, цяла България е против този човек да полага клетва като народен представител. Дори самото движение, което го е излъчило гледа на долу при официалните мероприятия, защото това е двойкаджията на ДПС. Той е с най-слаб резултат и в кюстендилски многомандатен район, и в цяла България”, обясни Паунов.

„Искането ни е Методиев да не полага клетва и ДПС да не излъчва представител от Кюстендил в парламента. Категорично ще настояваме за незабавна промяна в избирателната система към мажоритарна, за да има представителство и повече да не повтаря случаят с Александър Методиев”, заяви той.

„Всички признаха публично – ръководители на политически сили, активисти, специалисти и експерти, че става въпрос за урок, който води до аномалии – съществено отклонение от нормалните законности. Няма да позволим България да става жертва на аномалии”, допълни още кметът на Кюстендил.

„Надявам се не само Александър Методиев да се погледне в огледалото и да разбере, че няма морал да полага клетва, а и политическите парии незабавно да постигнат консенсус да бъде променена изборната система. Всичко, което бива отлагано, което не бъде решавано в рамките на месец-два, когато не бъде послушан спокойният глас на хората се минава до метежи. Вече имаме случаи от последната година, които показват какво значи когато излязат хората недоволни”, заяви Петър Паунов.

„В понеделник ще протестираме пред централата на ДПС, призовавам всички граждани на България да дойдат и да ни подкрепят. Казваме не на подмяната на гласове”, допълни Паунов.