БСП е кауза, тая партия ще я променя. Имам амбицията, имам хората. Тая партия ще я променя и ще я оставя на следващото поколение. Това заяви в студиото на „Тази сутрин” социалистът Кирил Добрев, който се изказа особено остро за оттеглилия се в Брюксел бивш лидер на Столетницата Сергей Станишев.

„2009 г. имахме тежък конгрес. Сергей Станишев остана председател с ангажимента към младото поколение да изчисти партията. Не само, че подведе хората, но и се обгради с тези, които нямат амбиция за неговия пост”, обясни Добрев.

Той обясни, че между 140 и 180 от делегатите на всеки конгрес са „платен апарат” и всеки, който се изправи срещу ръководството, започва с пасив.

По думите му „тричленката” в ръководството на БСП (Димитър Дъбов, Евгени Узунов и Катя Николова) от години решава кой ще прогресира и кой ще бъде смачкан в партийните редици. Със снимки от последните конгреси на левицата, Добрев илюстрира липсата на промяна в лицата на трибуната – докато родените в годината на първия кадър вече сами са станали гласоподаватели.

Според депутата, така едно и също ръководство е смачкало второ поколение в БСП от 10 ноември 1989 г. насам. Той припомни, че на „Позитано” в момента властват тези, които са се преборили с бившите „партийци” и вероятно окопаването се дължи именно на спомена за това как сегашните ръководители в червено са стигнали до позициите си.

Резултатът, по думите му, е че едва 6% от гласовете за БСП са от хора под 40-годишна възраст – сред които са и децата на активисти. В същото време, много млади хора разочаровани напускат структурите на партията.

Аз съм продукт на прехода

Кирил Добрев не поиска да отговори как би действал баща му, покойният бивш вътрешен министър Николай Добрев. По думите му именно хора от това поколение все още са в ръководството на БСП, но не знаят кога да кажат "стоп".

"Аз съм плод на прехода, 89-та бях 11 клас, аз съм резултат на прехода", каза социалистът, който през 2000 г. беше арестуван и разпитван за внос на 215 000 германски марки и 43 000 долара.

Станишев изстискал БСП като лимон

Сергей Станишев вкара търговците в храма, вкара БСП във вътрешнопартийни битки и борба на икономически интереси и носи отговорност за загубата на 100 000 гласа заради омразата си към Георги Първанов, заяви Кирил Добрев.

Той реторично запита: „Кой изстиска партията като лимон в името на това да бъде лоялна към партийното ръководство?”.

На въпрос „Дали боли два пъти с ДПС?”, Кирил Добрев коментира, че по-лошото е, че на някои може би им хареса, а на Сергей Станишев „може би му е било приятно” – в името на това ГЕРБ да не бъдат на власт.

Социалистът определи реваншистката политика като грешка и бе категоричен, че Станишев е трябвало да присъства както на пресконференцията след парламентарните избори, така и на заседанието на Изпълнителното бюро.

Добрев се обяви за стабилно правителство с възможно най-дълъг мандат: „Ако по времето на Тодор Живков на 4 години се сменяха правителствата и всяко ревизираше, предходното, щяхме ли да имаме централи?”