На общо заседание на коалиционния съвет и ръководството на парламентарната група на "Българския демократичен център" (БДЦ) за говорител на групата бе избран Любен Дилов-син. По този начин групата своеобразно се отрече от лидера на "България без цензура" Николай Бареков, който преди ден се отказа от депутатите си.

"Съобразявайки се с факта, че през последните два месеца председателят на партия "България без цензура" господин Бареков зачести с изявления от името и вместо парламентарната група на БДЦ, ние избираме за говорител на групата от партии в коалицията господин Любен Дилов-син", се казва в прессъобщението на коалицията.

"Коалицията се ръководи от Коалиционен съвет и взима колективно и равнопоставено общи решения, които за напред ще огласява през говорителя си и през ръководството на парламентарната си група, когато тези решения засягат законодателната дейност. Ние не оспорваме правото на г-н Бареков на лично мнение, просто той не говори от наше име", се посочва още в документа.

БДЦ също така са взели решение през февруари 2015 г. да свикат общ делегатски форум на партиите, съставляващи коалицията, на който да препотвърдят приоритетите си от предизборната кампания и да очертаят правилата и критериите за разширяване на БДЦ за предстоящите местни избори.

"В бъдеще не смятаме да влизаме в какъвто и да е режим на обяснения с членове на коалицията "Български Демократичен Център", извън органите на коалицията – Коалиционен съвет и парламентарна група. От господин Бареков очакваме да се съобразява с правилата, които сам е подписал и да продължи да бъде достоен представител в Европейския парламент, съобразно резултатите от изборите, за успеха на които всички заедно положихме големи усилия", заявяват още от коалицията.

В събота лидерът на ББЦ Николай Бареков оттегля подкрепата си от парламентарната група БДЦ, след като трима от неговите депутати, излъчени от партията ЛИДЕР подкрепиха радикалните промени в пенсионното осигуряване заедно с ГЕРБ и ДПС през нощта срещу събота.