Разиграването на етническа конфронтация е познат сценарий, с който се манипулират стари страхове на хората и се принуждават избиратели да гласуват по определен начин. Такова мнение изрази председателят на Народна партия „Свобода и достойнство” Касим Дал в предаването „Лице в лице” по bTV.

По думите му, от това печелят най-вече партиите ДПС, националистите от „Атака”, „както и някои новосъздадени политици, за съжаление”. „Винаги преди избори се изкарва етническата карта, а такива въпроси трябваше отдавна да са решени”, коментира още Дал.

Той изтъкна, че имотните претенции на Главното мюфтийство погрешно се отъждествяват с разиграването на етническата карта, към които той посочи дебатите за предизборна агитация на майчин език. „Мюфтийството не представлява хора от друга държава, а от българския народ и на тях се връща тази собственост. Това за съжаление пак са неща, които се изкарват нарочно.

Принципът е друг – връща се както на християните, така и на мюсюлманите. Всеки общински кмет може да се разбере с вероизповеданията как да се управляват тези храмове”, коментира Касим Дал, подчертавайки, че Главното мюфтийство е българска институция и имотите й се управляват според българското законодателство.

В момента мюсюлманското вероизповедание стопанисва 1580 имоти и джамии и води дела за 26 имота, като заради липса на финансови възможности не е завело дела за още около 50 имота. „При тоталитарния режим забранихме вярата, езика, дрехите, на хората. Има по-голям проблем – има села, където не отива никой друг, освен една партия”, коментира лидерът на НПСД.

„Обикновените хора, които гласуват за ДПС, нямат нищо общо със задкулисието, където са Доган, Пеевски и назначения лидер Местан – Павката”, подчерта Касим Дал, припомняйки агентурния псевдоним на настоящия председател на ДПС.

„ГЕРБ управляваше с Пеевски. Да, той е депутат от ДПС, но и по времето на ГЕРБ нито едно назначение не е минало без санкция на Пеевски – и във ВСС, и в другите комисии, предлагани от Народното събрание”, изтъкна Касим Дал. „Тогава Пеевски беше малкия партньор, а сега е големият. Той е упълномощен от Доган да командва ДПС. Всичко решават тези хора и това е било винаги. Трябва да спрем с мимикрията и да казваме нещата в прав текст”, настоя Касим Дал.

„Цветанов избра пътя на недомлъвките, а трябва да каже истината. Тогава управляваха ГЕРБ и части от тази организация, която е различна от ДПС”, каза още той.

„ДПС вече няма кауза и се използва само за политическо влияние и търгашество. Нека политиците да не изстрелват като куршуми думите си в полза на няколко гласа”, призова лидерът на НПСД.

Според него депутатът Хюсеин Хафъзов, който изригна емоционално срещу забраната за предизборна агитация на език, различен от българския, е бил използван за нагнетяване на напрежението. „Забраната той да може да говори по други медии след това какво може да означава? В ДПС никой не може да вземе отношение, ако няма разрешение от председателя да стане да говори”, обясни още Касим Дал.

Близки приятели от Турция

Лидерът на НПСД отхвърли твърденията, че партията се финансира от Турция заради близките му отношения с настоящия премиер Реджеп Тайип Ердоган. „Имам много близки лични приятелски отношения с премиера на Турция от 1994 г. и се гордея с това. Никога не съм крил тези мои отношения и винаги съм ги използвал за тези две страни България и Турция”, категоричен бе той.

Касим Дал нарече „абсурдни” и твърденията, че е свързан с тайните служби на съседната страна. „За 24 години не съм си позволявал да служа на други. Няма задкулисие, аз съм открит и затова казвам истината. Турция никога не се е намесвала във вътрешните работи на България”, заяви той.

Дал изтъкна, че в Турция живеят над 500 000 български граждани с български паспорти, от които „никой не се интересува”. Именно този факт той изтъкна като аргумент, че България трябва да подкрепи Турция за членството й в Европейския съюз.

„Вместо да вземем доброто, което ни събира, ние все гледаме да сме врагове. Вземаме най-лошото и го развиваме към по-лошо. Сами храним недоверието в институциите и народа”, подчерта още Касим Дал.